Article_Top_970x250

Cikotić obišao Lipu da se uvjeri u intenzitet radova

migranti u bih

Cikotić obišao Lipu da se uvjeri u intenzitet radova

sij 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i danas je sa svojim suradnicima obišao lokalitet Lipe kod Bihaća, ovaj put kako bi se na terenu uvjerio u intenzitet radova na pripremanju parcele i vojnih šatora za privremeni smještaj migranata i izbjeglica.

- Zadovoljni smo, s obzirom da je urađeno gotovo sve ono što je prije sedam dana i dogovoreno. Šatori su pripremljeni, riješeno grijanje u njima, a ubrzo će se uraditi i sve ostale neophodne stvari za dostojanstveniji smještaj ovih ljudi. Ovo je privremeno rješenje i trenutno je najbolje moguće, kad se uzme u obzir teška situacija migranata i izbjeglica, ali i potrebe i sigurnost lokalnog stanovništva - izjavio je šef ureda ministra sigurnosti BiH Senahid Godinjak.

Vrlo brzo će u potpunosti biti riješeno pitanje opskrba električnom energijom i pitkom vodom, odnosno sanitarnog čvora i prostora za tuširanje. Volonteri Crvenog križa Grada Bihaća i Unsko-sanske županije već su postavili veliki šator za podjelu hrane i životnih potrepština, te će svakodnevno osiguravati barem dva prehrambena obroka.

Sve se odvija pod potpunom kontrolom Službe za poslove sa strancima BiH, čiji su službenici još sinoć u pripremljene šatore smjestili najugroženiju grupu sa više od 200 migranata i izbjeglica.

Završetkom ovog procesa, bit će stvoreni i preduslovi za pripremu i obavljanje svih građevinskih radova u Prihvatnom kampu „Lipa“.

Dnevnik.ba