StoryEditor
što radi osa?

Cikotić ne radi svoj posao: "Obavještajni podaci ukazuju da u BiH dolaze Wagnerovci"

Piše desk  /  09.01.2023., 13:18h

Obavještajni podaci ukazuju na to da će obilježavanju Dana RS, 9. siječnja, prisustvovati pripadnici ruske plaćeničke Wagner grupe, Ravnogorskog četničkog pokreta i članovi ruskog moto-kluba Noćni vukovi.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministra sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ističući da se radi o podacima obavještajnih i sigurnosnih struktura.

- To su manje-više ekstremne i radikalne grupe, koje su duže vrijeme prisutne na ovom prostoru i očekujemo da će i 9. siječnja biti tu. Koliko znam, nitko od njih to nije službeno najavio - kazao je Cikotić.

Poduzimanje mjera

U RS entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. siječnja kao Dan RS, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Središnja proslava uz svečani defile bit će održana u Istočnom Sarajevu, za razliku od ranijih godina kada se 9. siječnja obilježavao u Banja Luci. Cikotić je u petak, 6. siječnja, uputio pismo zapovjedniku EUFOR-a u BiH Antonu Wesselyju, u kojem upozorava na sigurnosne prijetnje povezane sa obilježavanjem 9. siječnja na području Istočnog Sarajeva.

U pismu je tada naveo da dostupne informacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na "moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz entiteta RS, Srbije i Rusije".

Podsjetio je i na reakcije udruženja veterana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neprihvatljivim, s obzirom na to da je obilježavanje ovog datuma proglašeno neustavnim.

Cikotić je rekao da očekuje da "EUFOR poduzme mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcioniranja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u BiH", kaže se u priopćenju.

Umjesto da Cikotić spriječi njihov ulazak, a OSA-e u tome, što bi trebala da svoj doprinos, SDA-ov ministar nas obaviještava da dolaze radikalne grupe. Ovim šalje poruku da OSA ne radi svoj posao. Posao OSA jeste da nakon operativnih saznanja i podataka o tome obavijesti nadležne, kako bi se ulazak u zemlju zabranio, a ne javnost upoznala s dolaskom.

Donijeta deklaracija

- Upozorio sam na njihovo prisustvo zato što smatram da je bolje da se prevenira, a ne eventualno prepusti da nekakve organizacije građana uspostavljaju red. EUFOR je pojačao aktivnosti nadzora situacije na tom prostoru - naglasio je.

Vlasti RS-a slave 9. siječanj, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja "Skupština srpskog naroda u BiH" donijela Deklaraciju o proglašenju "Republike srpskog naroda BiH", kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. 

Dnevnik.ba

19. veljača 2024 07:23