StoryEditor

Cikotić: Činimo sve za povratak državljana BiH iz Sirije

Piše D  /  24.09.2020., 06:09h

Navedeno je da se u ova dva kampa prema operativnim podacima nalazi još oko 100 osoba - žena i djece. Usprkos spremnosti i opredijeljenosti Ministarstva sigurnosti BiH da nastavi sa procesom povratka započetog u prosincu prošle godine, zbog pandemije COVID 19 povratak tih osoba je prolongiran dok se ne steknu povoljni uvjeti, prenosi Fena.

Cikotić je naglasio da Ministarstvo sigurnosti BiH u toj oblasti surađuje s partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su iskazale spremnost da pruže pomoć i podršku institucijama BiH.

Dodao je da je ministarstvo provelo proces prihvata, zbrinjavanja i resocijalizacije prve grupe bh. državljana - šest žena i 12 djece u prosincu 2019. U toj grupi vraćeno je i sedam muškaraca, koji su kao sudionici na stranim ratištima, predati u nadležnost pravosudnih institucija BiH.

Također, sačinjen je i cjelovit pregled stanja i statusa građana BiH u regiji Iraka i Sirije, kao i aktivnosti koje trebaju biti poduzete radi sistemskog rješavanja problema povratnika, njihovog prihvata i reintegracije.

U tu svrhu uspostavljena je Radna grupa za koordiniranje procesa povratka državljana Bosne i Hercegovine iz zona sukoba, u kojoj sudjeluju predstavnici nadležnih ministarstva, pravosudnih i policijskih agencija sa svih nivoa vlasti kao i socijalne, zdravstvene i obrazovne institucije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:30