Article_Top_970x250

Cikotić: Činimo sve za povratak državljana BiH iz Sirije

ministar sigurnosti

Cikotić: Činimo sve za povratak državljana BiH iz Sirije

ruj 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić poručio je nakon današnjeg sastanka sa članovima obitelji bh. državljana koji se nalaze u kampovima Al-Hol i Al-Roj u Siriji da ministarstvo na čijem je čelu čini sve da što prije budu osigurani svi neophodni uvjeti za povratak i prihvat bh. državljana iz Sirije, posebno žena i djece.

Navedeno je da se u ova dva kampa prema operativnim podacima nalazi još oko 100 osoba - žena i djece. Usprkos spremnosti i opredijeljenosti Ministarstva sigurnosti BiH da nastavi sa procesom povratka započetog u prosincu prošle godine, zbog pandemije COVID 19 povratak tih osoba je prolongiran dok se ne steknu povoljni uvjeti, prenosi Fena.

Cikotić je naglasio da Ministarstvo sigurnosti BiH u toj oblasti surađuje s partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su iskazale spremnost da pruže pomoć i podršku institucijama BiH.

Dodao je da je ministarstvo provelo proces prihvata, zbrinjavanja i resocijalizacije prve grupe bh. državljana - šest žena i 12 djece u prosincu 2019. U toj grupi vraćeno je i sedam muškaraca, koji su kao sudionici na stranim ratištima, predati u nadležnost pravosudnih institucija BiH.

Također, sačinjen je i cjelovit pregled stanja i statusa građana BiH u regiji Iraka i Sirije, kao i aktivnosti koje trebaju biti poduzete radi sistemskog rješavanja problema povratnika, njihovog prihvata i reintegracije.

U tu svrhu uspostavljena je Radna grupa za koordiniranje procesa povratka državljana Bosne i Hercegovine iz zona sukoba, u kojoj sudjeluju predstavnici nadležnih ministarstva, pravosudnih i policijskih agencija sa svih nivoa vlasti kao i socijalne, zdravstvene i obrazovne institucije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dnevnik.ba