Article_Top_970x250

Cijepljenje protiv korone u FBiH bi moglo biti obavezno?

nadležni raspravljaju i o ovome...

Cijepljenje protiv korone u FBiH bi moglo biti obavezno?

stu 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Epa/Ilustracija

Mnoge države su pred izazovom da li trebaju građane zakonski obavezati na cijepljenje protiv korone ili ne, što je tema razgovora i zdravstvenih vlasti u BiH. Kako saznaje Klix, opcija obaveznog cijepljenja, barem u Federaciji BiH, trenutno nije isključena.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva proteklih dana uveliko radi na programu imunizacije, govori pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez za Klix.

Kako kaže, formirane su grupe stručnjaka koji intenzivno razgovaraju o pripremi stanovništva na cijepljenje, prioritetnim grupama koje će primiti cjepivo, ali i potrebama formiranja hladnog lanca, ako se odluči da na tržište BiH stiže Pfizerovo cjepivo koja se mora skladištiti na -70 stupnjeva celzija.

Koje cjepivo je najvjerojatnija opcija za BiH Čerkez ne želi govoriti u ovom trenutku, sve dok nadležne europske institucije, ali i Agencija za lijekove BiH, ne odobre određeno cjepivo. U svakom slučaju, vrijedi naglasiti kako je vrlo izvjesno da to neće biti cjepivo samo jednog proizvođača.

"Mnoge zemlje diskutiraju o tome hoće li cjepivo biti obavezno ili ne. Australija neće dozvoliti putovanja svojim avionima za necijepljene putnike. Mnoge zemlje će možda zabraniti ulazak ljudima koji nisu cijepljeni. I mi trebamo razmotriti ovaj problem i iznaći najbolje rješenje. Puno je mogućnosti i treba nam više rješenja, od obaveznog cijepljenja, do toga da građani snose troškove liječenja, pa i do toga da građani neće moći putovati ako se ne cijepe. Ne bi trebalo isključiti nijednu opciju, a sve će biti donesene na osnovu stručnih mišljenja, isto kao što će biti odlučeno koja cjepiva će dobiti dozvolu za upotrebu na tržištu BiH", kazao je Čerkez.

Prema trenutnom planu vakcinacije u FBiH, najviši prioritet će biti da svoje doze dobiju zdravstveni radnici, treća dob i kronični bolesnici. Prema planu nabavke cjepiva putem COVAX mehanizma, Federacija BiH će u prvom krugu vakcinacije stanovništva dobiti 800.000 doza cjepiva.

Čerkez pojašnjava kako će se nakon toga proširiti nabavka za 30 posto, a potom za 50 posto stanovništva. Međutim, ne može se očekivati da će se u 2021. godini uspjeti cijepiti 70 posto populacije u FBiH, koliko je potrebno za stjecanje kolektivnog imuniteta.

Podsjetimo da je bh. entitet Republika Srpska potpisao predugovor s Rusijom za nabavku 1.200.000 vakcina protiv koronavirusa, što znači da će svaki stanovnik RS-a dobiti svoju dozu. Kako je istaknuo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, RS neće oklijevati da nabavi cjepivo iz neke druge države, ako se pojavi na tržištu prije ruske.

U svakom slučaju, prema najavama vlasti, jasno je da bi kolektivni imunitet dosta prije moglo steći stanovništvo RS-a, nego FBiH.

Kada je riječ o zemljama regije, Hrvatska u prvom valu planira nabavku vakcina za polovinu stanovništva. Nije poznato koliko točno doza će dobiti građani Srbije, osim što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavljuje da će pokušati do kraja ove godine nabaviti "500.000 ili milijun doza".

Dnevnik.ba