StoryEditor
Robert Habeck:

"Cijene plina u Njemačkoj bit će visoke još najmanje godinu dana"

Piše hina  /  28.12.2022., 11:19h

Njemački potrošači plaćat će visoke cijene plina još najmanje godinu dana, a rješenje je infrastruktura za ukapljeni plin, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck. "Morat ćemo izdržati više cijene i u idućoj godini", rekao je Habeck za agenciju dpa. Trebale bi se spustiti pred kraj 2023., kada bi trebala biti dovršena infrastruktura nužna za zamjenu ruskog plina, ali ne ispod razine iz 2021. godine, upozorio je ministar.

Infrastrukturu potom treba dodatno proširiti, naglasio je Habeck. "Cijene su visoke zato što je Putin obustavio opskrbu koja je činila polovinu njemačke potrošnje, a nismo imali infrastrukturu za opskrbu, osim plinovoda", ustvrdio je.

Ukrajina je blokirala jednu tranzitnu točku

Ruski plin stizao je u Njemačku preko Baltičkog mora plinovodom Sjeverni tok 1, koji je krajem rujna uništen u eksploziji. Europske vlade ustvrdile su da je uzrok sabotaža te su pokrenule istragu. Norveška, Danska i Njemačka odbile su objaviti rezultate pozivajući se na nacionalnu sigurnost. 

Plin stiže u Europu i kroz Ukrajinu, koja je blokirala jednu tranzitnu točku tvrdeći da se energent preusmjerava odcijepljenim regijama. Njemačka se u međuvremenu dala u potragu za alternativnim izvorima nabave, u prvom redu ukapljenog plina.

"Budemo li infrastrukturu i dalje širili sadašnjim tempom, ponovno ćemo Njemačku povezati sa svjetskim tržištem i imat ćemo globalne tržišne cijene, puno niže od onih koje trenutno plaćamo", poručio je.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 07:40