StoryEditor
plaće iste

Cijene osnovnih namirnica obaraju rekorde, građani hranu kupuju na kredit

Piše DESK  /  23.03.2022., 09:26h
O kolikom skoku cijena je riječ, najbolje svjedoče podaci iz siječnja prošle i ove godine prema čijim su pokazateljima cijene nekih osnovnih životnih namirnica rasle i za 100%

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH još od prošle godine nezaustavljivo rastu, što dodatno zabrinjava građane koji smatraju da je ekonomska situacija iz dana u dan sve teža i neizvjesnija, piše Večernji list BiH.  

O kolikom skoku cijena je riječ, najbolje svjedoče podaci iz siječnja prošle i ove godine prema čijim su pokazateljima cijene nekih osnovnih životnih namirnica rasle i za 100%. Jedan od tih proizvoda je ulje za koje je početkom prošle godine trebalo izdvojiti 2,40 KM, dok sada građani za istu količinu izdvajaju čak 4,85 KM. Više cijene brašna koje su mlinari još ranije najavili bh. građani već osjećaju na svojim istanjenim novčanicima. 

Naime, vreća brašna od 25 kg u pojedinim trgovinama u BiH već je dosegnula cijenu od gotovo 40 KM, točnije, košta 39,40 KM. Nove cijene brašna povisit će cijene i pekarskih proizvoda. Tako bi cijena kruha, kako je ranije najavljeno, već mogla biti viša za 20 feninga. Među poskupljenjima neće biti izostavljeni ni drugi pekarski proizvodi. Sve tanji novčanici u kombinaciji s visokim cijenama već odavno su promijenili odnos mesa na trpezama pa se tako, umjesto glavnog jela, meso sve češće služi kao prilog. Draško Banjac, predsjednik Udruge farmera RS-a, za Nezavisne je rekao da hrana za stoku poskupljuje gotovo svaki dan te je trenutačno u RS-u trend smanjenja stočnog fonda. 

- Trenutačno cijena svinjskog mesa, prasadi i bikova raste, a smanjuje se i stočni fond. Imamo sve manje hrane - rekao je Banjac, podsjećajući da je veliki problem prošle godine prouzrokovala suša. 

- Žito i kukuruz nisu rodili, stoku hranimo pšenicom. Na izmaku je hrana, a za kupovati hranu i hraniti stoku sada treba novca - kazao je Banjac koji navodi da se, po svemu sudeći, stočarima ne piše dobro. 

Gorivo je također dosegnulo rekorde. Litra dizela na benzinskim crpkama prešla je visokih 3,60 KM. Kako se ističe, ova poskupljenja posljedica su cjenovnih šokova na svjetskom tržištu sirovina i energije koji su se prelili i na BiH, a kako ističu stručnjaci, prognoze ni za razdoblje koje je pred nama nisu nimalo obećavajuće. 

I tako se potraga za namirnicama svodi na uspoređivanje cijena od trgovine do trgovine i traženje akcija, a nerijetko su građani primorani kupovati “na teku” ili uzimati pozajmice. No, jedna dobra vijest, posebno za bh. građane koji žive u pograničnim područjima, stigla je iz Hrvatske. Naime, Vlada RH donijela je paket mjera kojima se, između ostaloga, od 1. travnja ove godine stopa PDV-a na hranu smanjuje s 13 na 5%. To se odnosi na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti te dječju hranu. Smanjuje se stopa PDV-a s 25 na 5% i na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticide) te na maslac i margarin. 

Navedeno znači da će gotovo sve od spomenutih namirnica biti jeftinije u Hrvatskoj nego u BiH.

Osim toga što će manje novca izdvajati u RH nego u BiH, bh. građanima i dalje ostaje mogućnost povrata poreza na kupljenu robu ako je račun u vrijednosti od najmanje 100 eura, čime se dodatno umanjuje cijena kupljenih proizvoda. Tako će, primjerice, maslac koji sada u Hrvatskoj stoji oko 20 kuna primjenom nove stope PDV-a biti jeftiniji za 4 kune. Cijena litre ulja i bez ovog novog pojeftinjenja u Hrvatskoj bila je manja nego u BiH. 

Trgovački lanci u RH već od početka ožujka organizirali su niz akcija i snizili cijene na više od 1000 artikala iz kategorije hrane i higijenskih potrepština. 

- Konzum je od 21. ožujka snizio cijene više od 1000 artikala iz kategorije voća i povrća, mesa i ribe, jaja, jestivih ulja i masti, maslaca i margarina, dječje hrane, higijenskih uložaka i tampona - priopćili su. 

Lidl je cijene svježeg mesa i ribe, jaja, voća i povrća, ulja i masti, dječje hrane… snizio već od 1. ožujka. Isplativost odlazaka iz BiH u RH u kupnju već odranije je poznata bh. građanima, a nove cijene zasigurno će privući još veći broj kupaca iz BiH. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:27