StoryEditor
NEMA POJEFTINJENJA

Cijene niže u EU nego u BiH

Piše desk  /  26.03.2023., 12:43h

Iako su građani u našoj zemlji očekivali pad cijena nakon pojeftinjenja goriva, nada im je brzo splasnula. Svima je već jasno da do pojeftinjenja u BiH teško ili nikako ne dolazi.

Domaći proizvođači za prekomjeran rast cijena krive nebrigu vlasti za građane, ali i domaću proizvodnju, zbog čega, kako kažu, uvoznici diktiraju cijene svojih proizvoda. I dok se kod nas očekuju nova poskupljenja, u zemljama EU cijene su znatno niže nego u BiH.

Pravdanje uvozom

Tome treba dodati i činjenicu da je kupovna moć građana u zemljama EU znatno veća nego u BiH, gdje dvije prosječne plaće ne mogu pokriti potrošačku korpu, a mi smo usporedili neke od cijena osnovnih namirnica u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji.

 U razgovoru za „Avaz“ Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kazala je da su svi potrošači očekivali pad cijena, do kojeg u našoj zemlji nije došlo.

- Svi su, i trgovci, i dobavljači, i proizvođači, poskupljenja dovodili u vezi s gorivom, kao jednom pogonskom energijom, a koje koristimo svakodnevno u distribuciji. Do sada smo samo uočili da je cijena ulja nešto niža u odnosu na raniji period, a za sve ostalo to ne možemo tvrditi. Ako je negdje utvrđeno da je somun ostao na staroj cijeni, cijene kruha i pekarskih proizvoda nisu pojeftinile i nisu ostale na onima odranije i svi to pravdaju uvozom, višim cijenama dobavljača - kaže Marić.

Korpa želja

Potrošačka korpa, navela je ona, sigurno ne odgovara mnogim građanima.

- To je korpa želja, mislim da mi svi, kao građani ove zemlje, treba da utječemo na ovo formiranje cijena, da biramo gdje ćemo kupovati, moramo se izboriti da cijene budu znatno niže - mišljenja je Marić.

Dodaje da je, sudeći prema dosadašnjem razvoju situacije, sasvim izgledno da se cijene neće zadržati na sadašnjim te da bi moglo doći do novih poskupljenja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:46