StoryEditor

Cijene nekretnina u Njemačkoj u daljnjem porastu

Piše D  /  24.09.2019., 04:09h

Cijene nekretnina u Njemačkoj su u daljnjem porastu i u drugom kvartalu ove godine su u prosjeku bile više za 5,2 posto nego prošle godine pri čemu najviše rastu cijene u velikim gradovima, priopćio je u utorak Statistički ured Njemačke iz Wiesbadena.

„Posebno su porasle cijene obiteljskih kuća (10 posto) te stanova (8,6 posto) u sedam najvećih njemačkih gradova (Berlin, Hamburg, Muenchen, Koeln, Frankfurt, Stuttgart i Duesseldorf)", stoji u priopćenju Statističkog ureda, prenosi Hina.

Najizraženiji porast cijene u velikim gradovima očituje se u Berlinu, gdje su se cijene posljednjih godina drastično povećale. Godine 2011. cijene kvadratnog metra za stan od 60 kvadrata iznosila je 1.400 eura, a 2018. 4.000 eura.

Novi trend se bilježi u ruralnim područjima, gdje su cijene posljednjih godina također zabilježile porast od 4,2 posto.

Stručnjaci eksploziju cijene na njemačkom tržištu nekretnina posljednjih godina povezuju s povoljnim gospodarskim stanjem te prije svega niskim kamatama za stambene kredite, što je povećalo ulaganja u nekretnine.

Prema procjenama njemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina godišnje bi trebalo biti izgrađeno 350 do 400 tisuća novih stanova, ali je prošle izgrađeno tek oko 280.000.

Kao razlozi se navodi manjak građevinskog zemljišta u gradovima i manjak stručnih radnika u građevinarstvu, zbog čega se za usluge obrtnika čeka i po nekoliko mjeseci.

Velika potražnja za nekretninama počiva i na činjenici da je Njemačka, u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije, na samom dnu ljestvice kada je u pitanju udio građana koji živi u vlastitoj nekretnini.

Prema podacima Eurostata, 2017. je svega 51,4 posto građana Njemačke živjelo u vlastita četiri zida. Za usporedbu, u Hrvatskoj je taj postotak osjetno viši i iznosi 90,5 posto.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:05