StoryEditor

Cijene nekretnina najveće u Sarajevu, Mostaru i Trebinju

Piše D  /  30.06.2020., 12:06h

Cijena nekretnina nije se mijenjala za vrijeme pandemije. Ovisno o ekonomskoj razvijenosti grada, variraju i cijene. U razvijenim i većim gradovima one su očekivano najveće.

"Na razini Bosne i Hercegovine, cijene su najveće u Sarajevu, Mostaru, a i u posljednje vrijeme i u Trebinju. Neka prosječna cijena novoizgrađenih stanova, i to manje kvadrature, je oko 2500 maraka", kazao je Edin Baltak iz Udruge sudionika u prometu nekretnina FONO.

U Republici Srpskoj cijene su niže nego u Federaciji. Razlika u cijeni kvadrata u Istočnom Sarajevu i Sarajevu je i nekoliko stotina maraka. Cijena je ono na što kupci prvo obraćaju pozornost, kažu iz agencije za nekretnine, zbog toga je potražnja veća od ponude.

"Cijena stanova u Istočnom Sarajevu je nekih 1350, pa do 1600 idu u novogradnji, a u gradu cijene ovise o lokaciji, od 1500 pa nadalje", kazala je Ivana Vukmanović, vlasnika agencije "Nek Nekretnine".

Tržište nekretninama u Bosni i Hercegovine se iz godine u godinu razvija. No trenutačna situacija s pandemijom i nesigurnost građana u ulaganja u narednom razdoblju bi mogli dovesti i do promjene u ovom sektoru, smatraju stručnjaci za nekretnine.

"Smatram da je pad cijena nekretnina neminovan ako se ova korona kriza nastavi. To se odnosi na sve kategorije nekretnina i ponuda i potražnja će biti uskraćene za mnoge stvari", kazao je Minet Musić, arhitekt i stručnjak za promet nekretnina.

Iako cijene nekretnina proizvoljno određuju njihovi vlasnici, stručnjaci smatraju da ima prostora za pojeftinjenje, te da bi se one trebale prilagoditi životnom standardu građana, piše bhrt.ba.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:18