StoryEditor

Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 3 posto

Piše D  /  19.02.2018., 08:02h

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,3 posto, na 64,85 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,2 posto, na 61,70 dolara.

Unatoč prošlotjednom rastu, cijene ‘crnog zlata‘ i dalje su u minusu oko 7 posto u odnosu na svoje najviše razine u ovoj godini, dosegnute krajem siječnja. Prošlotjedni oporavak cijena nafte ponajviše se zahvaljuje slabljenju dolara, čija je vrijednost u odnosu na košaricu valuta prošloga tjedna pala 1,5 posto i zaronila na najnižu razinu u tri godine. Pozitivno je na tržišta nafte utjecao i prošlotjedni oporavak svjetskih burzi, nakon oštrog pada u prethodna dva tjedna, jer je ponovno ponešto ojačala sklonost ulagača prema riziku. 

U petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao na ukupno 798, najvišu razinu u tri godine. To je znatno više od oko 590 postrojenja, koliko ih je bilo aktivno u istom lanjskom razdoblju. To pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju. Već prethodnog tjedna proizvodnja u SAD-u dosegnula rekordnih 10,27 milijuna barela dnevno, pa je SAD postao veći proizvođač od Saudijske Arabije, priopćila je Hina.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:35