StoryEditor

Cijene nafte porasle potaknute gospodarskim oporavkom

Piše D  /  01.07.2020., 06:07h

U Londonu je cijena barela porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,40 dolara. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,41 dolara.

Potporu cijenama pružilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte i benzina u prošlom tjednu, i to snažniji no što se očekivalo, dok su zalihe derivata porasle.  

Vlada će objaviti službene podatke tijekom dana.

Trgovce su oraspoložili i dobri ekonomski podaci iz Kine i Europe. Tako je indeks menadžera nabave u kineskoj industriji signalizirao snažniji rast aktivnosti u lipnju, nakon što je vlada ublažila mjere suzbijanja pandemije. 

Odvojeno je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo i naznake oporavka njemačke industrije koja je u prošlom mjesecu zabilježila sporiji pad aktivnosti nego u svibnju. U francuskoj su industriji aktivnosti porasle.

Ublažavanje mjera i otvaranje kompanija potiče oporavak potražnje za naftom. Prodaju se deseci milijuna barela sirove nafte i naftnih derivata uskladištenih u tankerima, saznaje se iz obaviještenih izvora.

"Tržište najpomnije prati utjecaj Covida 19 na potražnju. Zato svaka naznaka oporavka potražnje podupire rast cijena", objašnjava Louise Dickson iz Rystad Energyja.

Značajniji rast cijena zakočio je val zaraze u SAD-u i upozorenje vladinog stručnjaka za zarazne bolesti da bi se broj zaraženih uskoro mogao udvostručiti.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 38,22 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:35