StoryEditor

Cijene nafte pale ispod 44 dolara zbog pada potražnje u SAD-u

Piše D  /  03.09.2020., 06:09h

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 44 dolara budući da su trgovce zabrinuli pad potražnje za benzinom u SAD-u i naznake slabašnog oporavka gospodarstva od posljedica pandemije Covida-19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte pala jedan dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,43 dolara. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,49 dolara, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinuo podatak da je američka potražnja za benzinom pala u prošlom tjednu na 8,78 milijuna barela dnevno, s 9,15 milijuna barela dnevno u tjednu ranije, a smanjena je i potrošnja ostalih derivata, pokazali su u srijedu podaci američkog ministarstva energetike.

“Upravo su ti podaci možda privukli pažnju trgovaca koji su kupovali naftu u posljednje vrijeme a smjer nije promijenila ni činjenica da jsu američki burzovni indeksi dočekali zatvaranje na novoj rekordnoj razini”, nagađa Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Analitičari upozoravaju da bi potražnju za sirovom naftom mogli ograničiti i uobičajeni radovi na održavanju rafinerija i kraj ljetne sezone vožnje.

Cijene su na američkom tržištu pod pritiskom i jer su „američke rafinerije odlučile u idućim mjesecima radi održavanja zatvoriti puno rafinerija, što će nedvojbeno utjecati na potražnju za sirovom naftom“, tumače analitičari ANZ Researcha.

U očekivanju uragana Laura zatvoren je niz rafinerija a stopa iskorištenosti njihovih kapaciteta pala je za 5,3 postotnih bodova, na 76,7 posto, objavila je vlada.

“Ti faktori najavljuju sezonski uvjetovani pad aktivnosti prerade u rafinerijama i rast zaliha u rujnu”; dodaje Stephen Innes iz AxiCorpa.

Zabrinutost trgovaca pojačalo je i izvješće koje je pokazalo da je u privatnom sektoru u SAD-u u kolovozu neto zaposleno manje novih radnika no što se očekivalo, budući da signalizira posustajanje oporavka gospodarstva.

Značajniji pad cijena zakočila je pak tvrdnja Iraka da od Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika ne pokušava ishoditi izuzeće od dogovorenog smanjenja proizvodnje u prvom tromjesečju iduće godine.

Irak je poručio i da bi mogao zatražiti dodatna dva mjeseca, do kraja studenog, za značajnije smanjenje proizvodnje kojim bi trebao nadoknaditi prekoračenje dodijeljene kvote iz sporazuma OPEC+.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 45,03 dolara, te je pala za 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:23