StoryEditor
izvješće

Cijene hrane na svjetskim tržištima u padu

Piše hina  /  02.09.2022., 14:42h

Indeks je pao s rekordnih 159.7 u ožujku, zabilježenih nakon ruske invazije na Ukrajinu

Indeks cijena hrane na svjetskim tržištima UN-ove agencije za hranu u padu je već peti mjesec zaredom u kolovozu, pošto je nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka pridonio boljim izgledima za opskrbu. Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) priopćila je u petak da je njezin indeks cijena, koji prati prehrambene proizvode kojima se u svijetu najviše trguje, prošli mjesec u prosjeku iznosio 138 bodova u odnosu na revidiranih 140.7 za srpanj.

Indeks je pao s rekordnih 159.7 u ožujku, zabilježenih nakon ruske invazije na Ukrajinu. FAO-ov indeks cijena žitarica pao je 1.4 posto na mjesečnoj razini u kolovozu. Ponovno su se otvorile ukrajinske crnomorske luke, prema diplomatskom sporazumu, i povoljni su izgledi za žetvu pšenice u Sjevernoj Americi i Rusiji, objavila je agencija.

No indeks cijena kukuruza porastao je 1.5 posto prošlog mjeseca, pošto je vruće i sušno vrijeme smanjilo izglede za proizvodnju u Europi i Sjedinjenim Državama, dodaje se. Pale su cijene biljnog ulja, šećera, mliječnih proizvoda i mesa, djelomice zbog povećanih zaliha.

U odvojenoj procjeni ponude i potražnje žitarica FAO je snizio svoju prognozu globalne proizvodnje žitarica u 2022. s 2.792 milijarde tona na 2.774 milijarde tona.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:12