StoryEditor

Cijene dionica na Wall Streetu porasle treći dan zaredom

Piše D  /  18.01.2019., 07:01h

Dow Jones ojačao je 162 boda ili 0,67 posto, na 24.370 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,76 posto, na 2.635 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 7.084 boda, prenosi HINA.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje izvješću Wall Street Journala da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim dužnosnicima u nastavku trgovinskih pregovora 30. siječnja.

Premda je kasnije ministarstvo financija poručilo da Mnuchin nije tako nešto predložio, burzovni su indeksi zadržali svoje dobitke.

„Reakcija tržišta puno tog govori. Pokazuje koliko snažno ulagači žele da se trgovinski rat završi”, kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

Pritom su najviše, u prosjeku 1,7 posto, skočile cijene dionica u industrijskom sektoru, koji je najviše osjetljiv na trgovinska pitanja.

Osjetnije su, 0,5 posto, porasle i cijene dionica u financijskom sektoru, već sedmi dan zaredom, jer su prethodnih dana neke od najvećih američkih banaka objavile bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

No, cijena dionice Morgan Stanleya jučer je pala više od 4 posto, jer je ta investicijska banka objavila slabije nego što se očekivalo rezultate za posljednje lanjsko tromjesečje.

Ipak, od početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka većina njih objavila je bolje rezultate nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Zahvaljujući tome, kao i nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine te naznakama da će se američka središnja banka Fed suzdržati od povećanja kamata, S&P 500 indeks sada je udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute 20. rujna prošle godine, oko 10,1 posto.

Krajem prošle godine taj je indeks bio u minusu i 19,8 posto u odnosu na tu rekordnu razinu, pa mu je prijetio pad u područje ‘medvjeda‘.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale, što je ponajviše posljedica neizvjesnosti u vezi Brexita, nakon što su britanski parlamentarni zastupnici u utorak odbacili plan premijerke Therese May za izlazak Britanije iz Europske unije.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 6.834 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 10.918 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 4.794 boda.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:24