StoryEditor
plodna godina

Cijena maslinovog ulja skače na 40 KM unatoč trostruko većem urodu: "Uglavnom završava u inozemstvu, naši ljudi nisu tako bogati"

Piše FENA  /  25.10.2022., 07:53h

Cijena maslinovog ulja skočit će na 40 maraka.

To će se dogoditi usprkos tomu što će urod maslina u hercegovačkim maslinicima ove godine bit će trostruko veći u odnosu na proteklu godinu.

Maslinari u Hercegovini prezadovoljni su ovogodišnjim urodom te priželjkuju još pokoju ovako dobru godinu. Ipak, najavljen je skok cijena maslinovog ulja.

“Uvijek kad je sušna godina i grožđe i maslina i ulje sve bude bolje kvalitete, ako im daš vodu.

Ove godine je maslina zdrava, nema bolesti, nije bilo ni moljca ni maslinove muhe”, kazao je u razgovoru za Fenu Dragan Mikulić, vlasnika najvećeg maslinika u regiji i uljare “Mikulić”.

Što se tiče vremenskih uvjeta, Mikulić navodi kako je godina bila iznimno sušna. No s obzirom na to da njegov maslinik posjeduje sustav navodnjavanja urod je fantastičan.

“Bez vode nema maslinarstva”, ističe Mikulić.

Na berbi je angažirano stotinjak sezonaca. Kao i prethodnih godina bio je problem naći radnu snagu.

Mikulić očekuje da će ovogodišnja kvaliteta maslinova ulja biti izvrsna. Unatoč rekordnom urodu cijena maslinova ulja bit će 40 maraka. To je za deset maraka više u odnosu na prošlu godinu.

“Cijena je 40 maraka zato što su svi inputi otišli gore. I radne snage, dnevnica, sve je otišlo”, pojasnio je Mikulić.

Dodao je kako većina maslinovog ulja ide u izvoz.

“Naši ljudi, osim izuzetaka, nisu tako bogati da mogu sebi priuštiti maslinovo ulje. Uglavnom završi u inozemstvu privatnim kanalima kao izuzetno kvalitetna i poželjna delicija”, dodao je Mikulić.

On u svom masliniku u blizini Ljubuškog ima 7.000 stabala maslina koje je zasadio prije 11 godina. Zastupljene su različite sorte masline.

“Imamo šest, sedam svjetskih sorti, i to oblicu, leccino, pendolino, istarsku bjelicu itd. Hercegovina je idealna za maslinarstvo. Ima vodu, ima brdo, što maslina voli”, kazao je Mikulić.

On je svoj brižljivo uređeni maslinik posadio na zemljištu sa 70 posto kamena i 30 posto zemlje. Upravo je priprema terena za sadnju najizazovniji i najskuplji posao.

Inače, uljara Mikulić raspolaže najsuvremenijim proizvodnim pogonom. Prerađuje masline u ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono je nagrađivano zlatnim medaljama za kvalitetu u BiH, Hrvatskoj i Italiji.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 21:43