StoryEditor
teška zima

Cijena električne energije u Europi već oborila rekorde, deset puta veća nego prošle godine

Piše desk  /  27.08.2022., 16:07h

Cijene električne energije u Europi postavile su nove rekorde, nagovještavajući tešku zimu dok ruska invazija na Ukrajinu donosi ekonomske probleme čitavom europskom kontinentu.

Cijena električne energije u ugovorima za godinu unaprijed u Njemačkoj dosegla 995 eura po megavat satu, dok je u Francuskoj cijena električne energije u istim ugovorima preko 1.100 eura, to je deset puta više u odnosu na cijenu koja je bila prošle godine u ovom periodu.

U Britaniji, energetski regulator Ofgem rekao je da će povećati gornju granicu za cijenu struje i plina gotovo dvostruko od 1. listopada na prosječnih 3.549 funti (oko 4197 eura) godišnje. Ofgem je za porast okrivio skok globalnih veleprodajnih cijena plina nakon ukidanja Covid restrikcija i ruskih ograničenja opskrbe.

Češka Republika, koja je predsjedava Europskom unijom, najavila je u petak da će sazvati EU summit o energetskoj krizi "što je prije moguće".

Cijene energije su skočile u Europi jer je Rusija smanjila opskrbu prirodnim plinom kontinentu, uz strah od drastičnijih rezova zimi usred napetosti između Moskve i Zapada zbog rata. Jedna petina europske električne energije proizvodi se u plinskim elektranama, pa pad ponude neizbježno dovodi do poskupljenja.

Europske cijene plina u petak su dosegle 341 eura po MWh, blizu rekordne cijene od 345 eura u ožujku.

Gašenje nekoliko nuklearnih reaktora zbog problema s korozijom pridonijelo je povećanju cijene električne energije u Francuskoj jer je proizvodnja električne energije dramatično smanjena u zemlji.

Samo 24 od 56 reaktora kojima upravlja energetski div EDF u četvrtak su bila na mreži. Francuska, koja tradicionalno izvozi električnu energiju, sada je uvoznik.

"Zima će biti teško razdoblje za sve zemlje u Europi.Cijene će ostati visoke, moguće da budu i veće", rekao je za AFP Giovanni Sgaravatti, istraživač u Bruegl think tanku u Bruxellesu, prenosi France24.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:11