StoryEditor

Chelsea kažnjen jer je kupio Hrvata kad je imao 12 godina

Piše D  /  13.04.2019., 10:04h

FIFA je Chelsea kaznila zabranom transfera u sljedeća dva prijelazna roka i kaznom od 600.000 eura jer je nezakonito dovodio mlade igrače, među kojima je i hrvatski golman Karlo Žiger. Prema FIFA-inim pravilima, zabranjeno je kupovati igrače mlađe od 16 godina, no Chelsea je 2014. godine Žigera doveo kad je imao samo 12 godina.

Kako stoji u dokumentima koje je objavio Nacional, Chelsea je obitelji Karla Žigera tajnim ugovorom platio 808.000 funti po dolasku u Englesku, čime je prekršio i FIFA-ina i pravila Engleskog nogometnog saveza. Chelsea je transfer službeno registrirao 2017. godine iako je mladi Hrvat već tri godine kao neregistrirani igrač branio u neslužbenim i prijateljskim utakmicama.

Chelsea je cijelu Žigerovu obitelj preselio u London, plaćao im troškove smještaja, a otac Darko dobio je i posao u klubu. To se izravno kosi s FIFA-inim pravilima u kojima stoji da klubovi ne smiju vrbovati obitelji mladih igrača da se njihove obitelji sele u druge zemlje i gradove isključivo iz nogometnih razloga. Žiger je boravišnu dozvolu u Ujedinjenom Kraljevstvu dobio još u kolovozu 2014. godine, a Chelsea je tek u srpnju 2017. godine, kad je napunio 16 godina, registrirao transfer kao stipendiju za školarinu i tako je mogao iskoristiti iznimke u pravilnicima.

Žigerov slučaj je samo jedan od više od 20 slučajeva u kojima je Chelsea na ovaj i slične načine nelegalno dovodio mlade igrače.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:30