StoryEditor

CHE Vrilo planira se pustiti u pogon do kraja 2023. godine

Piše D  /  15.10.2020., 10:10h

Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 milijuna eura. Ovaj projekt planiramo pustiti u pogon do kraja 2023. godine. CHE Vrilo s vjetroelektranom Mesihovina i budućim vjetroelektranama u okruženju zapravo su temelj cjelovitog projekta korištenja obnovljivih izvora energije.  U svim relevantnim dokumentima, koji uređuju i određuju korištenje resursa i prostora za energetsku infrastrukturu na svim razinama vlasti u Federaciji BiH, koji određuju energetsku strategiju Federacije BiH, CHE Vrilo uvršten je i tretiran kao prioritetni proizvodni objekt od javnog interesa, piše Večernji list.

Kreditna i grant sredstva

Odobrenjem kreditnih i grant sredstava za projekt CHE Vrilo Savezna Republika Njemačka prepoznaje značaj projekta CHE Vrilo ne samo za Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB već i za BiH, a osobito za bilateralnu financijsku suradnju između Savezne Republike Njemačke i BiH. Svakako vrijedi spomenuti da je realizacijom kapitalnih projekata Vlada Savezne Republike Njemačke otpisala dug Bosni i Hercegovini u iznosu od oko 20 milijuna eura. U razdoblju do 2021. godine na mreži EES BiH realno je očekivati priključenje vjetroelektrana instalirane snage do 200 MW. Značaj CHE Vrilo, uz postojeću CHE Čapljina, u elektroenergetskom sustavu sigurno će rasti izgradnjom vjetroelektrana i posljedičnim povećanjem utjecaja pogreške prognoze njihove proizvodnje na rad sustava. Osim značaja za Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB, brojne su socioekonomske koristi projekta CHE Vrilo za širu zajednicu. Sukladno izrađenom master-planu za CHE Vrilo, završena je provedba okolišnih istraživanja iz grant sredstava KfW banke, ishođena je prethodna vodna suglasnost kod Agencije za vodno područje Jadranskog mora, ishođena je pravomoćna okolišna dozvola kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma te je ishođena i načelna urbanistička suglasnost kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U završnoj je fazi ishođenje koncesije za CHE Vrilo sukladno Zakonu o koncesijama Federacije BiH. Završena je harmonizacija podataka katastra i zemljišne knjige za katastarsku općinu Kovači i katastarsku općinu Kolo na čijem se prostoru nalazi više od 90 posto katastarskih čestica za izvlaštenje za CHE Vrilo, što je značajan korak u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za CHE Vrilo. Nakon potpisa ugovora o koncesiji slijedi procedura izvlaštenja zemljišta kod nadležnog općinskog tijela. U tijeku je izrada natječajne dokumentacije za izbor konzultanta i projektanta glavnog projekta te projekta izvedenog stanja za CHE Vrilo prema smjernicama KfW-a, provedba natječajne procedure i ugovaranje.

Proizvodni kapaciteti

Osim investicija u nove energetske objekte, Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB konstantno ulaže u modernizaciju proizvodnih kapaciteta u cilju sigurne i stabilne opskrbe električnom energijom svih svojih kupaca.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:34