StoryEditor
Predsjednik Europskog vijeća

Charles Michel: EU treba dopustiti ulazak Rusima koji bježe

Piše desk  /  24.09.2022., 15:18h

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je da Europa treba dopustiti ulazak ruskim građanima koji bježe od regrutacije, te da treba pokazati "otvorenost prema onima koji ne žele da ih Kremlj instrumentalizira", prenosi Sky News.

Njegova izjava dolazi nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju blizu 300.000 vojnih rezervista za rat u Ukrajini.

“U principu mislim da Europska unija treba prihvatiti one koji su u opasnosti zbog svojih političkih stavova”, rekao je on za Politico.

“Ako su u Rusiji ljudi u opasnosti zbog svojih političkih stavova, jer ne slijede ovu suludu odluku Kremlja da pokrene ovaj rat u Ukrajini, moramo to uzeti u obzir”, dodao je.

Članice EU Latvija, Litvanija i Estonija već su potvrdile da neće ponuditi utočište Rusima koji bježe.

Kako navodi Sky News, cijene za jednosmjerne letove iz Rusije su drastično skočile i karte su se rasprodale nakon što je Putin naredio djelomičnu mobilizaciju.

“Odbijanje da se ispuni građanska dužnost u Rusiji ili želja da se to učini ne predstavlja dovoljnu osnovu za dobivanje azila u drugoj zemlji”, rekao je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 00:21