StoryEditor
održana ceremonija proglašenja

Charles III. službeno je novi kralj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Piše desk  /  10.09.2022., 11:46h

Sin preminule kraljice Elizabete II, Charles, i službeno je na današnjoj ceremoniji koja je održana u St. James palači proglašen novim kraljem Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U okviru ceremonije proglašavanja novog kralja, u najvećoj kraljevskoj palači organizirano je tzv. Pristupno vijeće koje ima ceremonijalnu ulogu i službeno objavljuje ime novog monarha.

Na ovom događaju prisustvovali su i članovi Tajnog vijeća, odnosno grupa visokorangiranih političara koji formalno savjetuju kralja. Tijekom prvog dijela Pristupnog vijeća, protokol je propisivao da se kraljica proglasi mrtvom te da se pročita dokument u kojem stoji ime novog kralja. Nakon govora, uslijedila je rečenica kojom se potvrdila nova Charlesova titula.

"Bog neka čuva kralja", izgovorila je članica Tajnog vijeća, nakon čega su isto ponovili i svi gosti.

Dok se dokument čitao, trubači su svirali fanfare, a trenutak je obilježen i pucnjevima u Hyde Parku i s Londonskog tornja. U tim trenucima zastave su se na palači, ali i na drugim mjestima, zavijorile visoko.

image

Članovi Tajnog vijeća u palači

SCREENSHOT - Sky News

Osim u palači, isti dokument se javnosti predstavlja i u Belfastu, Cardiffu i Edinburgu, glavnim gradovima država koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zanimljivo je da kralj nije prisustvovao prvom dijelu ceremonije Pristupnog vijeća. Prema utvrđenom protokolu, kralj Charles III pojavio se na drugom dijelu ceremonije koji je obilježila i njegova izjava.

"Za svu našu obitelj i mene kao kralja, majka je dala primjer kako se treba služiti", rekao je  zahvalivši se narodu na suosjećajnosti.

Osim novog kralja, na Pristupnom vijeću su se pojavili i njegova supruga Camilla te sin William koji je proglašen princom od Walesa. Također, kao gosti prisustvovali su i brojni članovi britanskog političkog života, uključujući i premijerku Liz Truss, ali i bivšeg premijera Borisa Johnsona, kao i bivšu premijerku Theresu May, piše Klix.ba.

Kralj Charles je još u petak održao i prvi govor te je poručio da je njegova majka Elizabeta bila inspiracija njemu, ali i cijeloj obitelji.

"Naše vrijednosti su ostale i moraju ostati konstanta. Uloga i dužnosti monarhije ostaju, kao i odnos i obaveze monarha, suverena prema Engleskoj crkvi. U toj vjeri i vrijednostima odrastao sam da prenosim osjećaj dužnosti na druge. Kao što je i sama kraljica radila tako posvećeno, i ja obećavam da ću se tijekom ovih dana, koje mi je Bog dao, boriti za ustavne principe koji leže na srcu naše nacije. Gdje god da živite i odakle god da dolazite, u što god da vjerujete, trudit ću se da vam služim odano, kao što sam to radio cijelog života", poručio je kralj Charles III.

Dnevnik.ba

26. veljača 2024 01:24