StoryEditor

Četvrti konvoj humanitarne pomoći iz BiH krenuo za Siriju

Piše D  /  29.07.2021., 23:08h

Četvrti konvoj humanitarne pomoći od 17 šlepera u organizaciji nevladinog udruženja MFS-EMMAUS krenuo je u petak iz Male Brijesnice za Siriju, čime je, uključujući ovaj konvoj, do sada iz Bosne i Hercegovine poslano oko 936 tona pomoći, javlja Anadolu Agency (AA). 

U četvrtom humanitarnom konvoju nalazi se 341 tona brašna, 30.015 litara ulja, sedam paleta tjestenine, dvije palete džema, šest paleta odjeće i devet paleta dječijih pelena. 

U akciji prikupljanja pomoći za četvrti konvoj najvećim dijelom pomogla su muftijstva zenička i banjalučka, Udruženje Podrinje-Srebrenica i Fondacija Muharem Berbić.

Elmedin Škrebo vođa je četvrtog humanitarnog konvoja i član MFS-EMMAUS, a rekao je kako se radi o najvećem humanitarnom konvoju do sada, navodi AA. 

"Šaljemo naš četvrti konvoj, dosad najveći, a sastoji se od 17 šlepera, koji nose otprilike 24 tone tereta svaki. Radi se o 15 šlepera brašna, jedan šleper ulja, a jedan šleper je kombinovan, tjestenina, odjeća i džem. Pomoć koju šaljemo skupili smo uz pomoć muftijstva zeničkog i banjalučkog te drugih građana koji su pomogli ovu akciju. Riječ je o konvoju koji u cjelini s ranijim konvojima pomoć iznosi 936 tona, a cilj nam je bio da u ovoj godini pošaljemo preko 1.000 tona pomoći, a to smo praktično dostigli na pola godine. Ja pozivam sve one koji žele da pomognu da nam se jave, a mi ćemo nastojati da damo povratnu transparetnu informaciju. Zato s nama idu i četiri predstavnika muftijstava koji će također prenijeti informacije iz prve ruke", rekao je Škrebo.

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 01:19