Article_Top_970x250

Četvero zdravstvenih djelatnika odgovorno za Gabrijela

rezultati vještačenja

Četvero zdravstvenih djelatnika odgovorno za Gabrijela

pro 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HRT

Godinu dana od smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića u javnost su izašli neslužbeni detalji vještačenja o okolnostima tog tragičnog događaja koji je otvorio niz pitanja o funkcioniranju zdravstvenog sustava i dignuo na noge cijelu dolinu Neretve. Rezultati vještačenja, koje je proveo Medicinski fakultet u Zagrebu, upućuju na propust u radu četvero zdravstvenih djelatnika.

Tek godinu dana nakon smrti malenog Gabrijela, neslužbeno doznaje HRT, završeno je medicinsko vještačenje koje je naručilo Državno odvjetništvo. Ono bi trebalo rasvijetliti tko je odgovoran za smrt dječaka.

Odvjetnik pedijatrice Ksenije Kaleb, koja je jedina prepoznala dječakovo teško stanje, od početka tvrdi da ona nije kriva. Antonio Volarević, odvjetnik Ksenije Kaleb, kazao je da su oni odavno govorili kako je početni nalaz skandalozan.

- Donesen je nakon puno pogrešaka u proceduri jer u njemu nedostaje 25 minuta uopće tog procesa gdje je taj dječak bio prije nego što je došao do doktorice Kaleb, dodaje.

Nažalost, njezina je dijagnoza došla prekasno. Dr. Ksenija Kaleb, pedijatrica u Domu zdravlja u Metkoviću, kazala je da bi najradije zaplakala, ali ne od sreće, što je oslobođena svake odgovornosti, nego od tuge jer je umrlo dijete koje nije smjelo umrijeti.

Kobne pogreške počinjene su u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći u Metkoviću. Za propuste se tereti troje liječnika i jedna medicinska sestra.

- Dva pedijatra iz koncesije su otišla u mirovinu, sestra koja se navodi isto ne radi u domu zdravlja koliko ja znam, možda je negdje na zamjeni. Za ove druge ne znam. To je druga ustanova, kazao je Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću.

I godinu dana nakon tragedije sve je uglavnom isto. Stanovnici Metkovića i dalje traže bolju zdravstvenu skrb. Dnevnu bolnicu dobit će tek 2023.

Dnevnik.ba