StoryEditor

Četiri nova nacionalna spomenika u BiH, od toga dva u Hercegovini

Piše D  /  16.07.2021., 02:07h

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijelo je odluku o proglašenju četiri nova nacionalna spomenika BiH. Novi nacionalni spomenici su: Mandina gradina i nekropola sa stećcima u Tomislavgradu, Nekropola sa stećcima i groblje s nišanima u Grivićima u Hadžićima, Graditeljska cjelina Srpske pravoslavne crkve Vaznesenja Hristovog u Stocu i Zbirka filmskog materijala Javnog poduzeća Filmski centar u Sarajevu.

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike: Baščaršijska (Havadže Duraka) džamija u Sarajevu, Latinska ćuprija (Principov most) u Sarajevu, Pravoslavna crkva Uspenja presvete Bogorodice na Palama s pokretnom imovinom, "Gospođicina kuća" u ulici H. Kreševljakovića broj 1 u Sarajevu i Stambena zgrada u ulici Franjevačka broj 2 (zgrada Mehmedbega Fadilpašića) u Sarajevu. 

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem ovih dobara, prenosi BHRT. 

Pored toga, na sjednici je donesen zaključak da se zgrada Prve pošte u Brčkom uvrsti na Popis ugroženih spomenika BiH, s obzirom na to da se nalazi u vrlo lošem konstruktivnom stanju. Oštećenja su evidentirana na krovu, što je za posljedicu imalo i štetan utjecaj atmosferilija na konstruktivnu stabilnost objekta.

Popis ugroženih spomenika predstavlja popis prioriteta koje utvrđuje Povjerenstvo, s ciljem usmjeravanja pažnje svih nadležnih institucija kao i mogućih donatora i investitora, na one slučajeve gdje nacionalnim spomenicima prijeti nestanak. Popis je na raspolaganju entitetskim vladama i Vladi Brčko Distrikta, kao instrument kojim mogu osigurati provedbu svojih obveza na sustavan način. Trenutno se na Popisu ugroženih spomenika nalazi 86 dobara iz BiH. 

Dnevnik.ba

20. rujan 2021 08:55