StoryEditor

Četiri godine bio zatočen na napuštenom brodu, sad se može vratiti kući

Piše D  /  24.04.2021., 02:04h

Mohammed Aisha je skoro četiri godine bio zarobljen na brodu pokraj obale Egipta. Prije dva dana oslobođen te je prebačen kući u Siriju, prenosi BBC.

Situaciju koja je oštetila njegovo fizičko i mentalno zdravlje pomorac je proživljavao dugi niz godina, a noćna mora je počela dva mjeseca nakon što se ukrcao na brod 5. svibnja 2017. godine.

Problem na teretnom brodu MV Aman počeo je u srpnju iste godine kada je brod zadržan u luci u Egiptu zbog isteka sigurnosne opreme i potrebnih certifikata. Premda je rješavanje poteškoća trebalo biti jednostavno, vlasnici u Bahreinu imali su financijskih problema. Nisu mogli platiti čak ni gorivo.

Lokalni sud Aisha je proglasio glavnim zapovjednikom i skrbnikom broda po zakonu. Mohammed je rođen u luci Tartus u Siriji, a kaže da je tek kasnije shvatio značenje zapovjedi. Sve je počelo kada su pomorci počeli napuštati plovilo.

Sirijac je četiri godine promatrao brodove koji su plovili pored Sueskog kanala. Par puta je čak ugledao i brod svog brata, također pomorca. Čuli su se telefonski, ali su bili predaleko da se vide. Dok je bio zatočen na brodu umrla mu je i majka.

Aisha kaže kako se borio sa suicidalnim mislima. Osim povremenog obilaska zaštitara bio je potpuno sam, a zakon ga je obvezivao na to da ne smije otići s broda. Za vrijeme provedeno na brodu nije dobio nikakav novac i morao je čekati da brod bude prodan na aukciji.

U ožujku prošle godine oluja je otpuhala brod sa sidrišta i on se nasukao nekoliko stotina metara od obale. Aisha je svaki dan morao plivati do obale kako bi kupio namirnice i napunio mobitel.

Mohammedova agonija itekako se mogla izbjeći da je tvrtka u čijem je brod vlasništvu preuzela odgovornost za brod. 

Prema podacima Međunarodne organizacija rada, diljem svijeta postoji preko 250 aktivnih slučajeva posada koje su prepuštene same sebi. Čak je 85 takvih slučajeva zabilježeno 2020. godine, što je dvostruko više nego 2019. godine.

- Egipatski zakon i vlasnici broda su me ignoriranjem stjerali u kut. Odlučan sam i dobar u svom poslu i želim nastaviti raditi nakon vremena provedenog s obitelji. Kako se osjećam? Kao da sam napokon izašao iz zatvora. Konačno ću se pridružiti obitelji i ponovno ih vidjeti - rekao je Aisha za BBC po povratku u rodnu Siriju, prenose 24sata.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:33