StoryEditor

CESTA NEUM - STOLAC: Novim putem do mora tek za pet godina

Piše D  /  13.02.2018., 02:02h

Radovi na izgradnji i modernizaciji ceste Neum- Stolac preko teritorija BiH trebali bi početi konačno u ovom mjesecu, no bh. građani njime do mora neće moći još pet godina.

U odgovoru na pitanje državne zastupnice Hanke Vajzović federalnim vlastima o ovom problemu se navodi kako se radi o velikom projektu.

Planovi

U odgovoru Cesta Federacije i federalnog ministra prometa i veza piše kako se projekt sastoji od tri dionice. Za dovršetak dionice Stari Neum –Kiševo-Broćanac predviđena su sredstva u iznosu od 6,61 milijuna eura. Za izgradnju dionice Broćanac-Cerovica potrebno je 21,46 milijuna eura, a za dionicu Cerovica-Drenovac 12,79 milijuna eura.

-Postupak odobravanja kredita je spor i složen pa iako je program modernizacije kandidiran 2014. godine, kredit je odobren 2016. godine, a efektivan je postao 07.10.2017. godine, stoji u pismu koje je stiglo na adresu Parlamenta BiH u kome se dodaje i to da će sredstva za esproprijaciju odobriti Vlada Federacije BiH.

Prema navodima iz federalnih institucija pripremljena je projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, kao i elaborat eksproprijacije za cijeli projekt. Proveden je, tvrde postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum-Kiševo-Broćanac u dužini od 11,5 kilometara.

– Radovi su izvedeni na razini BNS-a na dionici Satri Neum-KiševoBabin Do ( 5,30 km). Sve ove aktivnosti su nancirane iz vlastitih sredstava Cesta i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH, stoji u dopisu.

Iz Cesta naglašavaju kako su odabrani izvođači radova. Iako u odgovoru to nije navedeno, poznato je kako su ugovori sa izvođačima za dionicu  Neum-Kiševo-Broćanac potpisani. Prvi LOT će raditi ”Integral inžinjering” iz Laktaša, a drugi konzorcij ”HP Investing” iz Mostara i ”Putovi” iz Gruda. Prilikom potpisivanja je rečeno kako će radovi na ovoj dionici trajati do godinu dana.

Iz Cesta su zastupnici Vajzović odgovorili i kako je pripremljen i tender za radove na LOT-u 4 – potez Prapratnica – Hutovo (2,5 km), uključujući i tunel Žaba (975 m) i bit će, kako su kazali, objavljen do kraja siječnja ove godine.

-Planirani period implementacije ovog projekta je 4 godine, tako da je očekivani završetak radova na ovoj cesti 2022. godina, navode iz Cesta.

Želje

Optimistične najave o početku radova na putu od Stoca do Neuma u Neumu su dočekali sa oduševljenjem, no sigurno je da ih neće obradovati informacija kako turisti novim putem neće moći do 2022. godine. Put Neum –Stolac od vitalnog je značaja za ovaj pomorski gradić jer bh. turisti, ali i građani koji svakodnevno idu iz Neuma za unutrašnjost moraju proći četiri granične kontrole kako bi prošli normalnim putem preko teritorija Hrvatske ponovno na bh. teritorij.

Alternativa tome je uski, krivudavi put, prepun rupa preko Svitave. Mještani Neuma, kao i općinska vlast i turistički radnici, u više navrata su apelirali na federalnu vlast po ovom pitanju budući da turizam u ovoj općini trpi zbog loše povezanosti s ostatkom zemlje. Smatraju kako svaka propala sezona i svaki dolazak krivudavom cestom znači minus za budućnost neumskog turizma.

Podsjećaju vlasti kako su se sami izborili za turiste koji im i pored loše infrastrukture dolaze, te da bi se konačno trebalo početi razmišljati o ulaganjima u ovaj gradić. U Neumu kažu kako će Hrvatska prije napraviti Pelješki most nego što će BiH asfaltirati još jednu traku od Stoca do Neuma. Zaključuju na kraju da novi put koji bi išao preko teritorija BiH do Neuma za njih znači novi život kako u sezoni, tako i van nje, donosi Dnevni list.

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 06:18