StoryEditor

Češki veleposlanik posjetio Dječji vrtić Ljubuški

Piše D  /  01.11.2018., 10:11h

Načelnik Nevenko Barbarić je iskoristio priliku upoznati veleposlanika Skalnika s osnovnim značajkama Ljubuškog, zatim s projektima koji su u tijeku i koji se planiraju te s razvojnim mogućnostima. „Vjerujem da će se suradnja nastaviti te im želim ugodan boravak u Ljubuškom i nadam se da će tijekom dana uvažena delegacija obići dio naših lokaliteta i uvjeriti se u ono što smo pričali i vidjeti kolika je vrijednost ovog kraja“, kazao je načelnik Barbarić te iskoristio priliku da zahvali na donaciji i rješavanju sustava grijanja, prenosi Ljportal.com

Glavni cilj projekta je bio poboljšanje stanja okoliša i kvalitete života u Ljubuškom ograničavanjem upotrebe kotlovnica koje spaljuju goriva niske kvalitete u javnim objektima i uspostavom sustava za grijanje javnih objekata kotlovima na biomasu koja predstavlja obnovljivi izvor energije.
„Ovaj vrtić je odličan i ponosan sam da smo mogli financirati projekt koji je sigurno dobar i služi ne samo djeci nego cijeloj općini“, kazao je veleposlanik Skalnik te izrazio nadu buduće suradnje s Općinom Ljubuški u vidu drugih projekata koji se mogu financirati i realizirati.

„Vrijednost radova bila je 227 000 KM i zahvaljujem Vladi Republike Češke i veleposlaniku Skalniku, zatim Češkoj razvojnoj agenciji, firmi AQUA-GAS i Općini Ljubuški jer su svi zajedno sudjelovali u ovom projektu i doprinijeli da imamo sustav centralnog grijanja najmoderniji u Europi. Ovaj sustav je potpuno moderniziran i imamo aplikaciju putem mobilnog telefona gdje možemo pratiti stanje vanjske i unutarnje temperature, a isto tako i sama kotlovnica ima svoju meteorološku stanicu koja mjeri temperaturu, vjetar i druge parametre te sama radi“, kazao je ravnatelj Grbavac. 
Svoje zadovoljstvo radovima u vrtiću izrazio je i Radovan Koudelka , predstavnik izvođača radova kompanije AQUA-GAS objasnivši da su imali zadatak riješiti sustav grijanja na kotlovima koji su na biomasu i na taj način ekološki prihvatljiviji.

Izaslanstvo je tijekom svog boravka u Ljubuškom posjetilo Franjevački samostan sv. Ante na Humcu i vodopad Koćušu.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 00:56