StoryEditor
turska se davno povukla

Češki Senat glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Piše hina  /  25.01.2024., 18:07h

Zastupnici u Senatu, gornjem domu Češkog parlamenta, neznatnom većinom glasali su protiv ratifikacije međunarodnog sporazuma starog desetljeće koji ima za cilj sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

Glasanje u srijedu navečer, u kome su nedostajala dva glasa za ratifikaciju, ostavlja Češku među manjinom europskih zemalja koje su potpisale sporazum - Istanbulsku konvenciju - ali ga nisu ratificirale.

Konvencija, koju je razradilo Vijeće Europe i deseci njegovih država članica, prepoznaje nasilje nad ženama kao kršenje ljudskih prava i pokriva različite oblike rodno zasnovanog nasilja.

Prvi put je potpisan u Istanbulu 2011. godine, a stupio je na snagu tri godine kasnije.

Češki konzervativni protivnici sporazuma protive se tome da odstupa od onoga što nazivaju "tradicionalnim ulogama" muškaraca i žena u društvu, i kažu da nije smanjio nasilje u zemljama koje su ga ratificirale.

Češki ministar za europska pitanja Martin Dvorak nazvao je odbijanje "međunarodnom sramotom".

- Šaljemo veoma loš signal ženama i djevojkama da ne smatramo potrebnim zaštititi žrtve nasilja u porodici - naveo je on u objavi na društvenoj mreži X.

Premijer Petr Fiala, citiran iz intervjua za tabloid Blesk, kazao je da odbijanje nije signal i da neće uticati na borbu zemlje protiv nasilja i postojeće zakone. Za njegovu buduću ratifikaciju potrebna je šira debata, kaže on.

Glasanje u Senatu znači da se donji dom parlamenta vjerojatno neće sada baviti sporazumom, javila je novinska agencija CTK, ostavljajući nejasnim kada će zakon ponovo biti predstavljen.

Glasanje, međutim, ne znači da je Češka Republika potpuno odbila ili se odvojila od sporazuma koji je potpisala 2016. godine.

Većina država Europske unije potpisala je i ratificirala sporazum, iako ga ni Slovačka nije ratificirala.

Turska se u 2021. godini i sama povukla iz sporazuma, prenosi Reuters.​

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 22:43