StoryEditor
bivši general NATO-a

Češki predsjednik kaže da bi zapadna podrška Ukrajini mogla oslabiti: "Ako podrška iz SAD-a oslabi, isto se očekuje i iz EU"

Piše hina  /  23.03.2023., 07:57h

Predsjednik Češke očekuje da će se zapadna podrška Ukrajini s vremenom smanjiti, prenosi u srijedu njemački list Sueddeutsche Zeitung, što je jedna od prvih izjava neke članice NATO-a koja ukazuje na mogući pad podrške Kijevu.

Češka vlada i druge članice NATO-a pružaju vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

No, Petr Pavel, bivši general NATO-a rekao je da će rezultati predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama sljedeće godine utjecati na europsku podršku Ukrajini i da Kijev mora biti svjestan da je ova godina odlučujuća.

"Ako podrška iz SAD-a oslabi, isto se očekuje i u još nekoliko europskih zemalja. Ukrajina to mora uzeti u obzir", rekao je Pavel.

"Mora se uzeti u obzir zasićenje ratom i kako to utječe na podršku zapadnih zemalja. S vremenom će se smanjivati", naglasio je.

Pavel, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u siječnju, dosad je snažno podržavao nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Snažan je pobornik čvrste integracije svoje zemlje u Europskoj uniji i NATO savezu, što je promjena u odnosu na bivšeg predsjednika Miloša Zemana koji je održavao dobre odnose s Moskvom i Pekingom. 

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 10:12