StoryEditor
vojna pomoć

Češka Ukrajini šalje tenkove, raketne bacače i artiljeriju

Piše fena  /  08.04.2022., 17:24h
Češka je Ukrajini isporučila tenkove, višecijevne bacače raketa, haubice i borbena vozila u sklopu pošiljke vojne opreme u vrijednosti koja do sada ukupno iznosi i do nekoliko stotina milijuna dolara i ta pomoć će se nastaviti, navodi se iz izvora češkog ministarstva obrane, prenosi Reuters.

Ukrajina je više puta pozivala Zapad da hitno isporuči više oružja, posebno teške vojne opreme, dok se ruske snage pregrupiraju na istoku zemlje za novu ofenzivu nakon povlačenja iz okoline glavnog grada Kijeva i drugih regija.

Članice NATO-a pružaju zemlji širok spektar sistema naoružanja, izjavio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Češka Republika, bivša sovjetska satelit država kao dio tadašnje Čehoslovačke, ima rezervnu opremu koju ukrajinske snage dobro poznaju, kao i obrambenu industriju fokusiranu na nadogradnju i trgovinu takvim oružjem. Ova zemlja je među najaktivnijim zemljama u EU u podršci Ukrajini.

Izvori obrane potvrdili su Reutersu pošiljku od pet tenkova T-72 i pet borbenih vozila  BVP-1 ili BMP-1 koji su ovog tjedna viđeni u vagonima na fotografijama na Twitteru i video snimcima, ali to nisu bile prve pošiljke teške vojne opreme.

- Već nekoliko tjedana isporučujemo tešku kopnenu opremu, to govorim općenito, ali po definiciji je jasno da to uključuje tenkove, borbena vozila, haubice i višecijevne bacače raketa - rekao je visoki dužnosnik obrane.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:11