StoryEditor

Červar: Opet bez Duvnjaka, moram tražiti neka nova rješenja

Piše D  /  05.06.2018., 12:06h

Hrvatska muška rukometna reprezentacija okupila se jučer u Zagrebu odakle je krenula u Osijek gdje će se pripremati za subotnju utakmicu protiv Crne Gore u okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2019. u Njemačkoj i Danskoj, prenosi Večernji.hr.

Linu brine vanjska linija Lino Červar, izbornik Hrvatske, suočio se s izostankom Domagoja Duvnjaka koji unatoč tome što na kapaljku igra za Kiel nije spreman. – Drugi put zaredom ostajemo bez Duvnjaka. Nije ga bilo na EP-u, neće ga biti ni sada za dvije kvalifikacijske utakmice s Crnom Gorom. Bio sam spreman na to, nikad mi nije bilo lako jer je uvijek netko nedostajao. Možda je ovo najbolji trenutak kada Duvnjak ne može. Bolje da bude spreman za SP ako se plasiramo. Prvi put neće biti u reprezentaciji jer je, kako se možete sjetiti, počeo igrati na EP-u i bio je cijelo vrijeme uz nas. Duvnjak više nije ni mlad i možda nam je to znak da polako počnemo tražiti neka nova rješenja, neke mlađe igrače – rekao je Červar.

Kvalifikacije s Crnom Gorom vrhunac su sezone?

Nikako ne smijemo podcijeniti Crnogorce koji još uvijek skrivaju sastav koji će igrati. Puno im igrača igra u inozemstvu, neki čak u najjačim europskim klubovima. Čeka nas velika borba – istaknuo je Červar.

Polako se slaže jedna nova reprezentacija?

– Došli su neki novi “glumci” koji bi trebali zabljesnuti na Svjetskom prvenstvu. Počinje jedna nova, velika priča. No prvo se moramo koncentrirati na Crnu Goru. Najviše me zabrinjava što naši igrači vanjske linije ne igraju u prvim postavama svojih klubovima, izuzev Cindrića. Mamić je rezerva u Kielceu, a Stepančić u PSG-u. Oni se upornošću moraju izboriti za svoju poziciju. Vjerujem u njih, ali važnije je da oni vjeruju u sebe – istaknuo je izbornik. Dan prije susreta s Crnom Gorom u Osijeku će i nogometna reprezentacija Hrvatske igrati prijateljski susret protiv Senegala.

– Nisam siguran hoćemo li uživo gledati njihov susret jer ćemo vjerojatno tada imati trening, ali ih podržavamo i želimo im puno sreće na SP-u – kaže Červar.

Jučer se u Zagreb nisu okupili svi igrači. Naime, u nedjelju se još igralo zadnje kolo njemačke lige, kao i finale poljskog doigravanja.

– Krenuo sam u četiri ujutro kako bih stigao na okupljanje. Malo sam umoran, ali sam tu – rekao je Marino Marić, kružni napadač Melsungena koji je pobjedom nad RN Löwenom omogućio Flensburgu naslov prvaka Njemačke.

– Mi smo im pomogli, a nisu ni čestitku poslali – rekao je Marić. Halil Jaganjac najmlađi je u reprezentaciji. Još ne zna hoće li ostati u Metalurgu ili će krenuti u nove pripreme s PPD Zagrebom. Vratio se Ivan Slišković

– Što se mene tiče, odlučio sam se za PPD Zagreb, no klub se mora službeno očitovati i poslati ponudu za moju odštetu jer imam s njima ugovor. Nakon dvije godine u reprezentaciji je ponovno Ivan Slišković, igrač Pivovare Laško, koji nas je oduševljavao svojim igrama na EP-u u Poljskoj kada smo 2016. osvojili brončanu medalju.

– Drago mi je da sam opet dio reprezentacije, znamo svi što to znači. Polusezona je bila dobra. Bilo je malo oscilacija, što je normalno nakon duge pauze, ali što je išlo bliže kraju, bilo je sve bolje tako da sam zadovoljan. Vjerujem da možemo pobijediti Crnu Goru. Imamo kvalitetu, imamo sve potrebno – istaknuo je Slišković.

Luka Cindrić prebolio je što s Vardarom nije dugi put zaredom osvojio Ligu prvaka. – Što se tiče tih utakmica, Crna Gora je odličan protivnik koji igra jednu neugodnu, duboku zonu i mislim da se trebamo dobro pripremiti. Naravno, očekivanja su velika i očekujemo pobjedu, ali svjesni smo da neće biti jednostavno tako da bih pozvao navijače u Osijek, da dođu u što većem broju jer s njima je sve lakše – poručio je Cindrić.

Novi je problem dvorana u Crnoj Gori gdje će se 14. lipnja igrati uzvrat. Iz rukometnog saveza Crne Gore javili su u HRS da dvorana Morača u Podgorici neće biti spremna jer se preuređuje pa je njihov prijedlog bio Nikšić. U našem savezu to za sada nisu prihvatili i mi bismo radije da se igra u Baru koji je puno bliži Podgorici u koju će naša reprezentacija sletjeti.

Čekamo njihovu zadnju ponudu, ali još se nisu javili. Vjerujem da će konačnu riječ dati i Europski rukometni savez – rekao je Damir Poljak, glavni tajnik HRS-a. Crna Gora je, primjerice, lani u Baru izbacila Rusiju s EP-a, a u Nikšiću su u kvalifikacijama za EP 2018. pobijedili Švedsku.

Top 20

Ivan Stevanović (Kadetten) vratar

Marin Šego (Pick Szeged) vratar

Mate Šunjić (Bukurešt) vratar

Manuel Štrlek (Kielce) krilo

Lovro Mihić (Wisla) krilo

Zlatko Horvat (PPD Zagreb) krilo

Josip Božić Pavletić (PPD Zagreb) krilo

Marino Marić (Melsungen) pivot

Krešimir Kozina (Goppingen) pivot

Leon Šušnja (PPD Zagreb) pivot

Marko Mamić (Kielce) vanjski

Damir Bičanić (PPD Zagreb) vanjski

Halil Jaganjac (Metalurg) vanjski

Luka Cindrić (Vardar) vanjski

Igor Karačić (Vardar) vanjski

Domagoj Pavlović (PPD Zagreb) vanjski

Luka Stepančić (PSG) vanjski

Jakov Vranković (Tatabanya) vanjski

Alen Blažević (Pick Szeged) vanjski

Ivan Slišković (Celje) vanjski

Lino Červar odredio je 20 igrača za kvalifikacijske oglede za SP 2019. protiv Crne Gore. Prvi susret igra se 9. lipnja u Osijeku

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 19:41