StoryEditor
NOVI POSLOVNI KORAK

Čermak ostaje u naftnom biznisu: Njegova tvrtka dobila dozvolu za trgovinu gorivom, evo detalja

Piše desk  /  29.01.2023., 19:24h

Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.

Riječ je o dozvolama koje, na temelju rješenja Hrvatske energetske regulatorne agencije posjeduje pedesetak tvrtki, prvenstveno velikih ‘igrača‘ poput Ine, Petrola, PPD-a i Lukoila, ali i niza manjih tvrtki koje upravljaju jednom benzinskom crpkom, piše Jutarnji list.

- Prodajom Croduxa derivata dva smo izašli iz maloprodaje, ali nikada smo izašli iz veleprodaje tako da je ovo uobičajeni poslovni potez - kazao nam je Ivan Čermak u kratkom osvrtu na ishođenje dozvole za trgovinu naftnim derivatima na veliko. Podsjeća na ulaganja ‘Croduxa‘ u terminal za rasute terete u zadarskoj luci Gaženica od 30 milijuna eura. U terminalu u Gaženici naftni derivati se dovoze, skladište i pretovaraju za daljnji transport, a Čermak ga je zadržao u svome vlasništvu nakon prodaje ‘Croduxa derivata dva‘ ‘Petrolu‘.

Spomenute ugovore s JANAF-om i dozvolu za trgovinu naftnim derivatima Čermak je ishodio za tvrtku ‘Delta-Oil International‘ koju je osnovao početkom 2021. i na koju je prenio većinu svojih poslovnih aktivnosti nakon prodaje lanca benzinskih crpki Crodux slovenskom Petrolu krajem 2021. za 191,7 milijuna eura. Osim ‘Delta-Oil Internationala‘, bivši vlasnik ‘Croduxa‘ osnovao je i tvrtke ‘Delta-Oil Terminali‘ i ‘Delta-Oil Energetika‘.

Prvi ugovor s JANAF-om o skladištenju nafte ‘Delta-Oil International‘ sklopio je u proljeće 2021., a prije tog poslovnog događaja Čermak je iste poslove sklapao za tvrtku ‘Crodux derivati dva‘ koju je prodao ‘Petrolu‘. Tijekom prošle godine Čermakova tvrtka s JANAF-om je, prvo, u proljeće ugovorila skladištenje 169 tisuća metara kubnih sirove nafte, da bi u kolovozu dvije strane ugovorile i skladištenje 20 tisuća metara kubnih naftnih derivata. Riječ je o višegodišnjim ugovorima, a JANAF je prigodom njihovih potpisivanja označio ‘Delta-Oil International‘ strateškim partnerom.

U 2021. ‘Delta-Oil International‘, koja ima dozvolu HERA-e i za trgovinu na veliko biogorivom, uprihodila je 814 tisuća eura uz dobit od 86 tisuća eura. Uoči prodaje ‘Croduxa‘ ‘Petrolu‘ Čermak je, osim skladištenja nafte, intenzivirao još neke investicije u energetici. Tako je, među ostalim, ishodio dozvole države za istraživanje ugljikovodika za dva istražna polja na području Posavine, Korduna i Banije. Osim toga, u ožujku 2021. konačno je proradio Croduxov produktovod kojim se plin iz plinovoda na području Hrvatske doprema u Rafineriju Brod u BiH.

Najveći Čermakov projekt trenutno je ipak najavljena gradnja kombinirane plinske termoelektrane u Slavonskom Brodu kojeg je nositelj tvrtka ‘Delta Energetika‘ s deklariranom visinom investicije od 420 milijuna eura. Dovršen je, kako nam je potvrdio Čermak, međunarodni natječaj za projektiranje, nabavu opreme i izgradnju spomenute elektrane.

- Daljnju investiciju u termoelektranu u Slavonskom Brodu smo obustavili dok su na tržištu visoke cijene plina do kojih je došlo nakon pokretanja naše investicije. Dok se cijene plina ne smire, projekt je na čekanju - pojašnjava Čermak.

U nacrtu Čermakove termoelektrane u Slavonskom Brodu je i gradnja postrojenja za odvajanje zelenog vodika, energenta koji se smatra gorivom budućnosti.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:10