StoryEditor

Čerkez: Sram vas i stid bilo!

Piše D  /  11.11.2020., 01:11h

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Goran Čerkez jučer je na press-konferenciji emotivno govorio o situaciji u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi posljednjih tjedana.

Sinoć se ponovno obratio na Facebooku nakon što je vidio videe i fotografije s predizbornih skupova širom zemlje na kojima se ne poštuju mjere i naredbe.

"Dok Sarajevo spava i poštuje mjere koje stupaju na snagu sutra, u drugim županijama imamo masovno kršenje mjera. Svi oni pojedinci, kandidati bez obzira iz koje stranke dolazili, kojima je važniji njihov osobni interes, karijera od života ljudi ne zaslužuju dobiti povjerenje građana. Svi oni koji sklapaju oči i ne reagiraju, nisu ništa različiti od ovih. Sram vas i stid bilo, sram vas bilo zbog svih onih kojima ćete ugroziti zdravlje ili život. Sram vas bilo zbog svih onih medicinskih radnika koji neprekidno rade 8 mjeseci. Bolje bi i časnije bilo da ste kupili testove, zaštitnu opremu, respiratore, umjesto ovih parada kiča", napisao je Čerkez.

Screenshot

Čerkez je jučer je pojasnio mjere uvedene Novom naredbom, poput ograničavanja kretanja od 23 do 5 sati, kao i ograničenja broj prisutnih građana na skupovima, 30 u zatvorenom i 30 na otvorenom, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera:

“To nije ‘policijski sat‘ već ograničavanje kretanja. Svi građani koji rade imat će mogućnost kretanja, svi ostali će morati biti u kućama jer moramo onemogućiti noćne zabave i rad diskoklubova”, pojasnio je Čerkez.

Također je kazao kako je kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva naloženo da u tjednu od 16.11. – 22.11. tekuće godine organiziraju isključivo online model odvijanja nastave radi održavanja Lokalnih izbora u BiH 2020., te osiguraju dezinfekciju prostora, prozračivanje i druge higijensko – epidemiološke mjere potrebne za suzbijanje širenja koronavirusa.

Naglasio je kako u ovom momentu svi građani moraju pomoći zdravstvenom sektoru, kojem je izrazio veliku zahvalnost za požrtvovnost. Poručio je roditeljima i djeci, kao i građanima treće životne dobi, da ne izlaze ako nemaju potrebe te da se discipliniraju u narednim danima, naglasivši kako je “situacija vrlo ozbiljna”.

Kazao je kako su rijetke zemlje u svijetu gdje je sve ‘spalo‘ na zdravstveni sektor:

“Osam mjeseci je prošlo i trebamo se pitati je li netko osigurao uvjete funkcioniranja cijelog sustava. Pored virusa, tu je i neodgovornost faktora koji trebaju biti stalno na usluzi. Ne može zdravstvo i dio stanovništva koji poštuje mjere zaustaviti širenje virusa”, zaključio je Čerkez.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:43