StoryEditor
“možemo reagirati“

Čerkez: Nema panike, spremni smo na majmunske boginje

Piše desk  /  30.06.2022., 10:37h

Majmunske boginje polako se šire Europom, a stigle su i u regiju. U Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek nije prijavljen nijedan slučaj.

Kako je za portal Avaza kazao Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, majmunske boginje mogu se pojaviti i u BiH, ali ne treba dizati paniku zbog toga.

- To nije nova bolest. Majmunske boginje su se i ranije pojavljivale. O njima se učilo i prema tome ja ne bih dizao paniku na ovakvim stvarima. Ako se pojave u BiH mi možemo na vrijeme reagirati i spremni smo za njih. Vrlo je jasna definicija i kroz zakonsku osnovu koja jasno govori čija je kakva uloga. Dakle Zakon o zaraznim bolestima je vrlo jasno definirao šta se radi u kakvim uvjetima,  imamo sigurno liječnike koji imaju kapacitete da daju odgovor na ovo oboljenje – kazao je Čerkez.

Također je istaknuo kako se majmunske boginje ne mogu usporediti ni blizu s potrebama koje su bile kod koronavirusa i da se ne može očekivati sličan scenarij kao u vrijeme korone. Naveo je da se građani trebaju paziti, ali se nikako te dvije stvari ne mogu uspoređivati.

- Širenje majmunskih boginja i klinička slika nisu ni približne kao što je bilo s koronom. Također, prema informacijama koje Ministarstvo zdravstva FBiH ima u ovom trenutku, mi možemo čak i laboratorijski odgovoriti, tj. potvrditi je li netko zaražen boginjama ili ne. Dakle, imam i te kapacitete – istaknuo je Čerkez.

Dodao je i da su se dogovorili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u slučaju pojave boginja da će i preko njih, također, dobivati potvrdu nalaza koji će se raditi u referalnim europskim laboratorijima.

- Možemo sa sigurnošću reći da smo u tom konceptu pripremljeni i spremni u slučaju da se pojavi infekcija majmunskih boginja. Ti liječnici koji spominju da nismo spremni prije svega morali bi pročitati Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti gdje vrlo jasno piše kako se postupa u tim situacijama, a ti postupci su vrlo jasni – ističe Čerkez.

- Ako se pojavi prvi slučaj zna se kako se djeluje i što se radi, pogotovo sada kada znamo da imamo inficirane osobe u Europi i susjedstvu. Ovo bi, po meni, trebao biti i pravi alarm da svaka bolnica i klinika bude spremna - dodaje Čerkez.

Istaknuo je i da je jako važno u sprječavanju širenja majmunskih boginja to što laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu ima sve potrebno za dokazivanje prisustva virusa te napomenuo da je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u fazi nabave testova koji mnogu otkriti prisustvo virusa.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2022 00:18