Article_Top_970x250

Čerkez: Kontinuirano pratimo situaciju u vezi kineskih turista

pomoćnik ministra za javno zdravlje fbih

Čerkez: Kontinuirano pratimo situaciju u vezi kineskih turista

sij 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva izjavio je za Fenu da na nivou Federacije BiH postoji formirano Koordinaciono tijelo i da prate cjelokupnu situaciju, ne samo u vezi dolaska kineskih turista u BiH, nego i stanja u vezi s korona virusom.

Čerkez je kazao da se od jutros prati kretanje tih turista među kojima ima i onih iz Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija korona virusa.

- Jutros smo stupili u kontakt s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, a preko njih i s Ministarstvom unutarnjih poslova Hrvatske. Saznali smo rutu kretanja kineskih turista, osigurali smo granične prijelaze na koje će oni ući. Informirali smo epidemiologe Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji se nalaze na graničnom prijelazu. Znamo da će kineski turisti noćas prespavati u Neumu, a sutra će ući na drugi granični prijelaz Metković, tj. Doljani i krenuti prema Sarajevu - naveo je Čerkez.

Ono što je bitno reći, kako je dodao, jeste da su ti kineski turisti zdrave osobe, pa se prema njima i ponašaju kao takvima, odnosno zdravim osobama. Tako su ponašale i druge zemlje, poput Italije i Hrvatske.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a također komuniciramo i radimo iste mjere koje rade sve zemlje u Europi - istakao je Čerkez.

Dodao je da i sa koordinacionim tijelom u čijem su sastavu direktori zavoda za javno zdravstvo, federalnog i kantonalnih, predstavnici Ministarstva civilnih poslova, redovito komuniciraju i prate praktično svakog trenutka što se dešava.

Dnevnik.ba

Tagovi: