StoryEditor

Cerar: Odbacujemo Tajanijevo prekrajanje povijesti

Piše D  /  11.02.2019., 06:02h

"Pismeno ću ga upozoriti da je takva retorika u današnjoj Europi neprihvatljiva i u suprotnosti s vrijednostima koje zastupa i mora zastupati EU. Želio bih da se ta priča ovime zaključi  i da se više ne ponavlja", kazao je Cerar u izjavi za slovenske medije.

"Ja osobno i ministarstvo vanjskih poslova odbacujemo takvo falsificiranje naše zajedničke europske i slovenske povijesti, a ono što je Tajani u Basovizzi rekao posebno je neprihvatljivo i nečuveno. Takve izjave izazivaju strah", kazao je Cerar, prenosi Hina.

Prema navodima slovenskih medija, Tajani je u Basovizzi kod Trsta, na proslavi obilježavanja talijanskog Dana sjećanja na žrtve fojbi koji se obilježava svake godine 10. veljače među ostalim izjavio "Neka živi Trst, živjela talijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija", što vodeći slovenski političari smatraju povijesnim revizionizmom, te izokretanjem stvarnih ratnih događaja za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i prije njega, te žrtava koje su Hrvati i Slovenci iz Dalmacije, Istre i iz Slovenskog primorja podnijeli pod talijanskim fašizmom, budući da je odlazak Talijana iz krajeva koji su Italiji pripali nakon Prvog svjetskog rata nakon Drugog rata protumačen svojevrsnim etničkim čišćenjem od strane tadašnjih jugoslavenskih komunjističkih vlasti.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Matjaž Nemec ( stranka socijaldemokrata, SD) protestirao je također protiv izjava Matea Salvinija i  Antonija Tajanija te najavio da će njegova stranka u Europskom parlamentu potaknuti raspravu zaslužuje li netko tko zastupa pristrane i revizionističke izjave da bude predsjdnikom te europske institucije.

Uslijed skandala koje su izazvali  nedjeljni nastupi talijanskih političara u Basovizzi kod Trsta slovenska će vlada vjerojatno pozvati na razgovor talijanskog veleposlanika u Ljubljani,  a nije isključeno niti slanje prosvjedne diplomatske note Rimu, navode diplomatski izvori koje prenose mediji  u Sloveniji.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:06