Article_Top_970x250

Cerar: "EU može izgubiti vjerodostojnost zbog Sjeverne Makedonije i Albanije"

Slovenski ministar vanjskih poslova

Cerar: "EU može izgubiti vjerodostojnost zbog Sjeverne Makedonije i Albanije"

lis 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izrazio je u srijedu zabrinutost odgodom početka pristupnih pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenivši da to može izazvati destabilizaciju u tim državama kao i gubitak vjerodostojnosti EU.

Podnoseći slovenskom parlamentarnom odboru za vanjsku politiku izvješće o sastanku ministara vanjskih poslova država članica, koje je proteklih dana održano u Luksemburgu, Cerar je kazao da mu je žao što je Francuska blokirala nastojanje ostalih članica da pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom započnu te je izrazio bojazan da bi to moglo izazvati destabilizaciju u tim državama.

 "Ne otvorimo li pregovore s obje države, EU će izgubiti svoju vjerodostojnost i pogaziti vlastita obećanja", ustvrdio je Cerar dodajući kako bi se EU tako odrekla i preporuka koje im je dala Europska komisija na odlasku vezano uz početak pregovora s novim potencijalnim članicama. Osim toga, Europska unija bi, produžavanjem odluke o početku pregovora, mogla postati suodgovorna za eventualno pogoršanje političke situacije u Sjevernoj Makedoniji i šire, kazao je Cerar, prenosi Hina.

Dnevnik.ba