Article_Top_970x250

Centar u Tuzli namijenjen je osobama s autizmom iz cijele BiH

EDIN ŠESTAN

Centar u Tuzli namijenjen je osobama s autizmom iz cijele BiH

ožu 25, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na prošlotjednoj sjednici Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pokrene proceduru odobravanja izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve proračuna FBiH za 2018. godinu u iznosu od 150.000 KM za izgradnju Centra za autizam u Tuzli.

Vlada je ocijenila da je nastavak izgradnje potpuno opravdan kako bi ovaj centar što prije mogao biti stavljen u funkciju. S tom činjenicom se slažu i iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanske županije, gdje je pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu, zaštitu civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom Edin Šestan istaknuo za Fenu da će kompleks koji zauzima Centar za autizam moći prihvatiti osobe s autizmom s područja cijele Bosne i Hercegovine, prenosi Večernji.ba

- Podatke o rasprostranjenosti osoba s autizmom za cijelu BiH nemamo, ali je na području Tuzlanske županije evidentirano 80-ero djece-osoba s autizmom, što ne znači da bi stručnom ranom detekcijom ovaj broj bio nažalost veći – kazao je Šestan. Poremećaji autističnog spektra odnose se na niz stanja karakteriziranih otežanim usvajanjem socijalnih vještina, ponavljajućim ponašanjima te poteškoćama u govoru i neverbalnoj komunikaciji. Na području Tuzlanske županije trenutno ne postoji niti jedna specijalizirana ustanova koja bi pružala organizirani oblik stručne pomoći i podrške u rastu i razvoju autistične djece.

- Roditelji djece s autizmom postaju sve stariji i teško im je brinuti se o svojoj djeci, kojoj je potrebna 24-satna njega. To je i psihički i fizički jako naporno, iziskuje velika financijske izdatke jer su oni vrlo  specifična skupina i svaka osoba s autizmom je individualan slučaj kojem tako treba pristupiti. Naime, mnogima su potrebni posebni i skupi lijekovi, nekima pelene, nekima posebna hrana i slično, što zahtijeva posebne novčane izdatke, pa ovo stanje povlači i svojevrstan socijalni aspekt. Imajući sve to u vidu ne treba posebno naglašavati važnosti izgradnje centra - pojašnjava Šestan.

S obzirom da će ovo biti prvi centar u BiH, izgrađen s namjerom da liječi autističnu djecu, naglašava da „autizam kao jedan od najtežih razvojnih poremećaja kod djece, zahtijeva ranu detekciju i otkrivanje, po mogućnosti do navršene druge godine, ali i ranu habilitaciju i rehabilitaciju u specijaliziranim ustanovama“.

- Pored rane detekcije, dijagnostike i rane intervencije, Centar za autizam bi bio ustanova za odgoj i obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i brigu o mentalnom zdravlju, stanovanje i uključivanje u svijet rada i društvo u cjelini, osoba sa poremećajem iz autističnog spektra. Na ovakav način bi se roditeljima djece–osoba sa autizmom značajno pomoglo, a njihova djeca će imati sigurniju budućnost, humaniji i dostojanstveniji život i prilike za osposobljavanje do samopomoći – rekao je u izjavi za Fenu pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu, zaštitu civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom Edin Šestan.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250