StoryEditor
uspostava vlasti

Čengić (SDP BiH): HDZ je neizbježan, za SDA i SNSD je prerano govoriti

Piše desk  /  11.11.2022., 09:40h

Parlamentarac Irfan Čengić (SDP) govorio je o procesu formiranja vlasti u BiH nakon ovogodišnjih općih izbora, ističući koji od potencijalnih partnera su neizbježni te s kim će "trojka" u vlast.

Osam stranaka okupljenih oko "trojke" dogovorili su ranije formiranje vlasti bez SDA. SDP, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni europski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu su usuglasili i tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim razinama u BiH.

"Ono što su organi stranke zaključili jest da smo okupili oko "trojke" nekoliko stranaka koje su podržavale Denisa Bećirovića. Tu smo koaliciju ponudili SBiH i oni će izgleda biti dio toga. Radit ćemo s onima koji su neizbježni. U ovom trenutku po matematikama je HDZ neizbježan. Hoće li to po sljedećim matematikama biti SDA, hoće li to biti SNSD, hoće li oporba iz Republike Srpske dobiti priliku formirati Vijeće ministara, u ovom trenutku je prerano govoriti" kazao je Čengić.

Istaknuo je kako postoje različiti partneri u županijama, što smatra normalnim jer su oni lokalna politika i "nisu nikakva državnička, visoka politika".

"Vi imate situaciju da Demokratska fronta formira s nama vladu u Zeničko-dobojskoj županiji, a da su u Tuzlanskoj županiji s SDA. Dakle, imate situaciju da će Pomak koji je podržao, barem deklarativno, Bakira Izetbegovića u kampanji, sada zajedno s NiP-om formirati vladu USŽ-a", rekao je Čengić tijekom gostovanja na TV Sarajevo.

Dodao je da se tijekom formiranja nove vlasti ne ulazi u koalicije već u "partnerstva za formiranje vlasti".

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 11:53