StoryEditor
Delegat u Domu naroda FBiH

Čengić o događanjima unutar SDP-a: "Sve je moguće"

Piše desk  /  31.01.2023., 09:37h

Delegat u Domu naroda FBiH Irfan Čengić komentirao je jučerašnji sastanak kolegija predsjedništva SDP-a u vezi s formiranjem vlasti u FBiH i na razini županija.

Na sastanku su doneseni i zaključci koji se tiču daljeg funkcioniranja unutar koalicije stranaka Sedmorke.

- Mi smo u procesima uspostave vlasti od studenog. Ja sam govorio da idemo korak po korak, od imenovanja potpredsjednika i predsjednika Federacije i mislim da će tri predložene osobe biti izabrane u veljači na Predstavničkom pa onda na Domu naroda FBiH - rekao je Čengić, prenosi Avaz.

Proces formiranja vlasti

Istakao je kako je u procesu formiranju vlasti bilo nekoliko izmjena tijekom proteklih mjeseci naglašavajući kako taj proces nije jednostavan.

- Tako sam uvijek govorio i da su svi preuranjeno govorili o formiranju vlasti u studenom, prosincu, da treba sačekati da vidimo kako će biti i došli smo u situaciju da će jako teško biti formirati vlast bez suglasnosti dva potpredsjendika. Bez obzira koje ko argumente koristio - poručio je Čengić naglašavajući i da je SDA počela koristiti argumente "legitimnog predstavljanja" jednako kao što to radi i HDZ.

Smatra da je propuštena prilika da se iskoriste određeni koraci pri formiranju federalne vlade.

- Mislim da smo previše požurili s konstituirajućom sjednicom Doma naroda, da se u skladu sa poslovnicima i zakonima mogla danas održati ta sjednica, ali ne vrijedi više o tome pričati -, mišljenja je Čengić.

Osmorka postala Sedmorka

Čengić ne smatra da će visoki predstavnik Christian Schmidt ponovno intervenirati, posebno izmjenama Ustava FBiH, a komentirao je i šta misli o smanjenju koalicije Osmorke na Sedmorku.

- Koliko sam shvatio, oni zapravo izbacuju Za nove generacije, stranku koja nema niti jednog zastupnika u Predstavničkom domu FBiH i ne utječu na izbor Vlade FBiH, ali vjerujem da će Nikšić to objasniti. Nama je veći problem za formiranje koalicije, ukoliko Refik Lendo ne želi da da potpis, da je teško uopće formirati Vladu FBiH - podsjetio je Čengić.

Istaknuo je da SDP kao stranka ima svoj statut i da ukoliko su pojedinci iz stranke odlučili da djeluju van tih pravila, trebaju za takvo nešto preuzeti i odgovornost.

Koalicija sa SDA

- Ja kao izabrani dužnosnik sa najviše glasova ispred SDP-a imam podršku glasača, a ovi procesi uspostave vlasti, onaj tko je preuzeo odgovornost za to neka ih dovede do kraja. Nisam baš siguran da su u skladu sa statutom. Evo danas je zasjedao i kolegij i davao neke zaključke, ovakve odluke može donositi samo Glavni odbor SDP-a - kazao je Čengić o jučerašnjem sastanku tijekom gostovanja u programu BHT-a.

Po statutu SDP-a glavni odbor te stranke trebao bi se sastajati dvomjesečno, ali Čengić ističe da se uopšte ne sjeća kada je posljednja takva sjednica održana te daje svoje mišljenje o tome može li njegova stranka koalirati i sa SDA.

- Po ovim metodama sada kako se donose odluke i koalicije i potpisuju sporazumi prije bilo kakvih odluka organa SDP-a, sve je moguće - zaključio je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:22