StoryEditor

Čelniku Human Rights Watcha zabranjen ulazak u Hong Kong

Piše D  /  12.01.2020., 09:01h

“Nadao sam se da ću rasvijetliti sve jače napade Pekinga na međunarodne napore za zaštitu ljudskih prava”, rekao je u priopćenju. “Zabrana mog ulaska u Hong Kong očita je potvrda toga”.

Ravnatelj HRW-a kojega je sjedište u New Yorku, rekao je na video snimci objavljenoj na Twitteru da je bio zaustavljen odmah nakon dolaska u hongkonšku zračnu luku. Po Rothovim riječima, vlasti su se pozvale na “razloge u vezi s imigracijom”, ne navodeći druge pojedinosti, prenosi Hina.

Kina je početkom prosinca objavila da uvodi sankcije – ne otkrivajući kakve – američkim nevladinim organizacijama, među kojima HRW-u, kao odgovor na donošenje zakona u američkom Kongresu kojim se podupiru prodemokratski prosvjedi u Hong Kongu.

Tada je kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo te nevladine organizacije da “podupiru protukineske snage” i “promiču separatističke djelatnosti u korist neovisnosti Hong Konga”.

Brojnim sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, političarima i novinarima kritičnim prema kineskoj politici zabranjen je zadnjih godina ulazak u Hong Kong.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:14