StoryEditor

Čelnik republikanske većine pozvao na glasanje o opozivu predsjednika Bidena

Piše fena  /  12.09.2023., 20:12h

Predsjedatelj republikanske većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa Kevin McCarthy pozvao je u utorak na istragu o opozivu demokratskog predsjednika Joea Bidena, što će sigurno dodatno podijeliti zakonodavce dok se bore za usvajanje zakona kako bi izbjegli zatvaranje vlade.

Mnogi u McCarthyjevoj stranci bili su razbješnjeni kada je Dom, koji je tada bio pod kontrolom demokrata, dva puta pokretao glasanje o opozivu republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, 2019. i 2021. godine, iako je oba puta oslobođen optužbi u Senatu. Neki zastupnici republikanskog desnog krila izjavili su kako će pokušati da uklone McCarthyja s čela Zastupničkog doma ako krene dalje s opozivom Bidena.

Biden, koji je pobijedio Trumpa na izborima 2020., traži ponovni izbor iduće godine.

- Pozivam naše odbore Zastupničkog doma da otvore službenu istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena. Ići ćemo tamo gdje nas dokazi vode - izjavio je McCarthy novinarima.

Republikanci, koji sada tijesno kontroliraju Dom, optužuju Bidena da je profitirao dok je bio potpredsjednik od 2009. do 2017. od stranih poslovnih pothvata svog sina Huntera Bidena, iako nisu iznijeli dokaze.

McCarthy je kazao da će zakonodavci u nekoliko odbora početi prikupljati dokaze o mogućim financijskim malverzacijama.

Bivši poslovni suradnik mlađeg Bidena kazao je na saslušanju u Zastupničkom domu da je Hunter Biden prodao "iluziju" pristupa vlasti dok je njegov otac bio potpredsjednik, sudeći po transkriptu objavljenom prošlog mjeseca.

Bijela kuća priopćila je kako nema osnova za istragu, a Biden je ismijao Republikance zbog mogućeg glasanja o opozivu.

Demokrate nastoje da prikažu republikanske razgovore o opozivu kao pokušaj da se odvrati pažnja javnosti od pravnih problema Trumpa, koji se suočava s četiri odvojene optužnice dok se kandidira za nominaciju svoje stranke da se suoči s Bidenom na izborima u SAD 2024. godine.

Tramp vrši pritisak na Republikance da pokušaju ukloniti Bidena s dužnosti. Nekoliko ekstremno desnih republikanaca izjavilo je da neće glasati za zakone o potrošnji koji se moraju usvojiti osim ako McCarthy ne odobri istragu o opozivu.

Američki ustav ovlašćuje Kongres da opoziva savezne dužnosnike, uključujući predsjednika zbog izdaje, podmićivanja i "drugih velikih zločina i prekršaja". Predsjednik može biti smijenjen s dužnosti ako Dom odobri članke o opozivu prostom većinom, a Senat dvotrećinskom većinom izglasa osudu nakon suđenja.

Bilo kakav pokušaj opoziva Bidena vjerojatno neće uspjeti. Čak i ako Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca izglasa opoziv Bidena - što je neizvjesna perspektiva, s obzirom na usku razliku od 222-212 glasova između dvije stranke - skoro sigurno bi propao u Senatu pod kontrolom demokrata.

Trump je jedini američki predsjednik kome je dva puta glasano o opozivu. Oba puta je oslobođen nakon glasanja u Senatu zahvaljujući glasovima njegovih kolega Republikanaca koji su spriječili vijeće da postigne dvotrećinsku većinu potrebnu za osudu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 08:59