StoryEditor

Čelnik Aerodroma Sarajevo Alan Bajić u centru korupcijskog skandala

Piše D  /  06.03.2021., 05:03h

Bajić je, naime, prijavljen Tužiteljstvu BiH da je zloupotrebom službenog položaja izdao lažnu potvrdu članici Etičkog odbora SDA Emili Krvavac, kako bi se mogla prijaviti za izvršnu direktorsku poziciju u Agenciji za kontrolu zračnog prometa (BHANSA). Zbog toga je već dva puta, kako saznaje Avaz, Bajić i davao iskaz u SIPA-i, prema naredbi postupajuće tužiteljice.

Diplomirana pravnica

Ovaj kadar DF-a izdao je Krvavac potvrdu da je „imala ključnu savjetodavnu ulogu u adekvatnoj pripremi projektne dokumentacije u razvojnim projektima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo“, iako je nitko nikada nije ni vidio na aerodromu.

Da bi konkurirala za direktorsku poziciju u BHANSA-i, Krvavac je morala imati iskustva u vođenju projekata iz oblasti civilne avijacije.

Krvavac je, inače, diplomirana pravnica u BHANSA-i, a lažnu potvrdu dobivenu od Bajića priložila je na javnom konkursu u ovoj kompaniji, što je naknadno utvrđeno i provjerama.

Ovim je još jednom potvrđena čvrsta uvezanost SDA i DF-a kada su u pitanju stranačke pozicije i trgovina direktorskim mjestima.

Prema naredbi Tužiteljstva (tužiteljice Biljane Simeunović), pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu već danima saslušavaju aktere koji su bili upoznati s ovim korupcijskim skandalom. Prijava protiv Bajića i više osoba stigla je Tužiteljstvu prije dva mjeseca.

Osim Bajića, iskaze su dali i Emila Krvavac, ali i izvršni i tehnički direktori s aerodroma, te Samra Pehilj, sestra Kemala Kozarića, bh. veleposlanik u Beču. Iskaz je dao i Ibrahim Veljić, ali i pojedini članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

Tehnički direktor

Svi su, kako je rečeno, osim Bajića negirali da imaju bilo kakve veze s izdavanjem potvrde Krvavac o njenom angažmanu na projektima. S tim nisu bili upoznati ni članovi NO.

Saznaje se da je Bajić inspektorima rekao da je Krvavac radila kao volonterka na projektima aerodroma i da je dolazila i obavljala besplatne usluge savjetovanja u dane vikenda?!

Sada je na potezu i Ured za borbu protiv korupcije KS, koji istražuje nezakonita zapošljavanja na javnim konkursima.

Što je rekla Krvavac

Krvavac je u razgovoru s istražiteljima tvrdila da ne poznaje Bajića, nego da se sama ponudila da ga savjetuje, u što, naravno, istražitelji nisu povjerovali. Inače, ovaj predmet radi se mjesecima u strogoj tajnosti, s obzirom na to da su pojedini zaposlenici SIPA-e u dobrim odnosima s Bajićem i znali su za prijavu protiv njega.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:47