StoryEditor
mostarski sajam gospodarstva

Čelnici regije grade bolje odnose, EU perspektivu i jačaju veze s Izraelom

Piše desk  /  02.05.2023., 09:39h

Uz neprikosnovenu ulogu u gospodarstvu, Mostar i Hercegovina su dva dana i sjedište regionalnih, a ovaj put i europskih lidera, dok je partnerstvo s Izraelom cijeloj Bosni i Hercegovini dalo posebnu dimenziju s obzirom na to kakvu ulogu ova država ima u svjetskim razmjerima, piše Večernji list BiH.

Sve je počelo još sinoć, kada su se uoči ove značajne manifestacije okupili brojni dužnosnici. Na radnoj večeri, kojoj je domaćin bio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, okupili su se državni dužnosnici predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, hrvatski premijer Andrej Plenković s većim izaslanstvom, ali i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčák, posebni izaslanik Europske unije u BiH Johann Sattler​, veleposlanica Države Izrael Galit Peleg, ali i bosanskohercegovački šef diplomacije Elmedin Konaković, novoimenovani premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te predsjednici Federacije BiH Lidija Bradara i Republike Srpske Milorad Dodik.

Sastanak dviju vlada

Prije toga, a djelomično i tijekom današnjeg dana održavaju se brojni bilateralni susreti koji su za BiH od posebne važnosti, ponajprije zbog toga što zemlja ima ambicije provesti reforme te izgraditi unutarnju stabilnost. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se tijekom popodneva s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim je razgovarala o iskustvima prvih nekoliko mjeseci rada državnog Vijeća ministara, ali i vrlo skorom susretu dvaju vlada, što je najavio i hrvatski premijer. Ona je u Mostaru razgovarala i s posebnim izaslanikom EU za Balkan Miroslavom Lajčákom o očekivanim reformama koje zemlji stoje na putu, kao i regionalnoj suradnji, što je iznimno važan dio u mozaiku izgradnje stabilne i prihvatljive regije kao partnera Europskoj uniji. Neposredno nakon toga Lajčák se odvojeno susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem u njegovu uredu u Mostaru. Hrvatski premijer je prije susreta s Čovićem posjetio i mostarsko-duvanjskog biskupa te trajnog apostolskog upraviteljska trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića.

Čović i Plenković razmijenili su stajališta oko dovršetka procesa uspostave vlasti u BiH nakon posljednjih izbora. Prvi čovjek hrvatske Vlade pozdravio je iskorak u tom smjeru te izrazio očekivanje da će se sada ubrzati potrebne reforme kojima bi se zemlja približila Europskoj uniji. S obzirom na to da srbijanska premijerka Ana Brnabić tek danas dolazi u Mostar, ona će se posebno susresti s kolegicom Krišto na čelu državnog Vijeća ministara te predsjednikom HNS-a BiH. Ranije tijekom jučerašnjeg dana ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se s posebnim izaslanikom EU-a Miroslavom Lajčákom.

Lajčák je čestitao uspostavljanje vlasti na svim razinama, s posebnim naglaskom na važnost uspostave Vlade u FBiH. Pozdravio je i dodjeljivanje kandidacijskog statusa BiH te je stavio fokus na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Izrazio je spremnost država članica Europske unije da pomognu Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu. Na sastanku je bilo riječi i o ratifikaciji triju regionalnih sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, o čemu je ministar Konaković kazao kako se nada da će i u Bosni i Hercegovini uskoro biti ratificirani, a po uzoru na zemlje regije koje su to učinile ili su na putu to učiniti, kao što su Crna Gora i Srbija.

Izrazio je uvjerenost da je novoformirano Vijeće ministra BiH za realizaciju značajnih energetskih, infrastrukturnih i svih drugih projekata te da nema sumnji da će uspostavljena koalicija o svim kvalitetnim projektima koji donose bolji životni ambijent za građane BiH biti jedinstvena. Posebno je važno što će se Sajam održati u posve novom ambijentu koji nije obilježen unutarnjim političkim trvenjima, kao što je to bio slučaj nakon posljednjih izbora, ali i proteklih nekoliko godina.

Svi okupljeni

Naime, ti su prijepori, barem naizgled, ostavljeni po strani nakon što je imenovana nova Vlada Federacije BiH. Lajčák se susreo u Sarajevu i s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem. Lajčák je ponovio potporu novoj Vladi Federacije BiH te je izrazio nadu i uvjerenje da će nove vlasti u BiH ubrzano raditi na prevladavanju blokada te suradnji na EU putu. Premijer Nikšić Lajčáka je informirao o osnovnim smjernicama djelovanja nove federalne Vlade i reformama koje se planiraju poduzeti. Osim Lajčáka, koji je morao otputovati natrag u Bruxelles na nastavak razgovora na najvišoj razini između Beograda i Prištine, Aleksandra Vučića i Albina Kurtija o rješavanju ovoga najtežeg pitanja u regiji, državni i politički dužnosnici sudjelovat će na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. koji se danas otvara u ovom gradu.

Nije to prvi put da na jednom tako velikom skupu budu predstavnici susjednih zemalja, ali je, nažalost, iznimka, za koju se vjeruje da će postati pravilo - da su se okupili predstavnici triju naroda koji obnašaju najviše dužnosti u državi i na razini entiteta. Na otvaranju ove sajamske manifestacije, uz domaćina, direktoricu Sajma Dalfinu Bošnjak, obratit će se i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Sajam će proglasiti otvorenim veleposlanica Države Izrael za BiH Galit Peleg koja je istaknula kako je za Izrael ovo posebna godina u kojoj obilježava 75 godina neovisnosti.

Priopćenje, koje prenosimo u cijelosti, je poslao i Hrvatski narodni sabor.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susreli su se danas uoči održavanja 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Dužnosnici su na sastanku razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini, aktualnim političkim pitanjima vezanim za uspostavu vlasti na svim razinama vlasti, s posebnim osvrtom na uspostavu vlasti na razini Federacije BiH, predstojećim izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Iskazano je zadovoljstvo okončanjem procesa uspostave vlasti u Vladi Federacije BiH čime su otklonjene barijere za nastavak ispunjavanja uvjeta za pridruživanje BiH europskoj obitelji.

Dr. Čović i Krišto su izrazili zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini.

Predsjednik Čović je istaknuo važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Europskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istaknuo je kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši kako je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom europskom putu. Naglasio je potrebu hitne provedbe odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, jer samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH kao izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su upravo Predsjedništvo i domovi naroda - jamče opstojnost, sigurnost i europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto ocijenila je da postoje otvorena pitanja između dvije države, ali da ona nisu sporna, a naglasila je da ograničene promjene Ustava BiH i Izbornog zakona nisu samo u interesu Hrvata u BiH, već u interesu cijelog procesa i cijele Bosne i Hercegovine. Istaknula je kako je prioritetno, najkasnije u idućih 6 mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istaknuo je kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i što skorijem otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom. Plenković je ponovio hrvatski interes da se izmijeni Izborni zakon u BiH tako da svi konstitutivni narodi i građani budu jednaki u pravima, i naglasio je da je temeljna pozicija Hrvatske po tom pitanju - da je pitanje reforme izbornog sustava unutarnje pitanje BiH.

Također, pozdravio je formiranje Vlade na razini Federacije BiH te izrazio punu podršku aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora BiH. Kazao je da je potrebno žurno nastaviti razgovore političkih aktera u BiH o izbornoj reformi, kako bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Dodao je da je to u interesu stabilnosti i funkcionalnosti čitave BiH. Naglasio je kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH najavivši da će na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara u lipnju biti raspravljen niz bilateralnih tema. Istaknuo je kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:18