StoryEditor

Čelnici klubova moraju u SIPA-u

Piše D  /  23.11.2019., 06:11h

Izvori Avaza tvrde da se radi o ozbiljnoj istrazi, koja vodi i do samog vrha Nogometnog saveza BiH.

Pogotovo što su pojedini suci priznali djela za koja se sumnjiče, a pojedinci u savezima koji ih delegiraju i određuju komisije za suđenja znali su godinama što se i kako radi, a ništa nisu poduzeli. Tako su svjesno počinili zlouporabu službenog položaja, zbog čega su i predmet zanimanja istražitelja.

Istragom Tužiteljstva, uz pomoć pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kako je nedavno i objavljeno, već sada je utvrđena osnovana sumnja da su uhićene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i Fuad Zahirović, počinile kaznena djela za koja se terete, a to je primanje mita.

Iako su im određene mjere zabrane, isto važi i za osobe koje su uhićene pa puštene da se brane sa slobode, a radi se o Salemu Proliću, Irfanu Duriću,  Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Marku Brezoviću, Mariju Grgiću i Anti Kobašu.

U dokumentima Tužiteljstva jasno je navedeno da su kaznena djela osumnjičeni vršili tako da su od uprava klubova koji su se natjecali u Prvoj ligi FBiH zahtijevali davanje dara, da bi zauzvrat, poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, utjecali na ishod utakmica.

Upravo je sada Tužiteljstvu i interesantno  tko su osobe koje su davale novac za namještanje utakmica, zbog čega se istraga i širi. Nekima su već upućeni pozivi za saslušanja, ali je upitno nakon iskaza u SIPA-i kakav će biti njihov status. Mnogi neće biti svjedoci.

Posebno je interesantno istražiteljima i nedavno javno priznanje čelnika jednog kluba koji je javno na TV-u priznao da je dao novac, uz opasku da je morao, kako ih ne bi uništili.
 Bajraktarević: Sve priznao - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Bajraktarević: Sve priznao (Foto: Dnevni avaz)

Sve prijavljeno

Sada će svi ti, kako doznaje Avaz, morati u SIPA-i reći kome su i zašto davali novac i po čijim uputama. SIPA je već snimila suce kako uzimaju mito, ali od prikrivenih istražitelja. Sada su na redu velike ribe. Pogotovo je zanimljiv iskaz suca Živkovića. On je u detalje rekao što je i kako radio, ali i tko ga je štitio. Sve su znali u NSBiH i FBiH jer su im više puta stigle prijave za Živkovića i Bajraktarevića.

Uzeli 10.000 maraka

Prema tim dokumentima i službenim zabilješkama SIPA-e, koji su nastale praćenjem osumnjičenih, nedavno je Avaz objavio koje su točno utakmice sporne i tko je i gdje osumnjičenima dao novac kako bi pogodovali rezultatima.

Suce Živkovića i Bajraktarevića delegirao je Dominković, a kontrolirao Zahirović, uz amenovanje Bilješka. Oni su uzeli i podijelili od istražitelja SIPA-e 10.000 KM.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:27