StoryEditor
znanstveni skup

Čelnici HAZU-a BiH i HKD ‘Napredak‘ o obilježavanju 600 godina rođenja kraljice Kosače

Piše fena  /  08.03.2024., 15:37h

Izaslanstvo Središnje uprave HKD "Napredak", koje su činili predsjednik Nikola Čiča, dopredsjednik Miroslav Landeka i član Središnje uprave Anto Ivić, sastao se u petak s čelnicima Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH (HAZU BiH), predsjednikom akademikom Mladenom Bevandom i predsjednikom Skupštine akademikom Josipom Muselimovićem.

Tema sastanka bio je znanstveni skup "Nestanak Bosanskog kraljevstva i posljedice: društvo i prostor na granici civilizacija", koji će se u sklopu obilježavanja 600 godina od rođenja bosanske kraljice Katarine Kosača, u organizaciji HKD Napredak – Instituta za tradiciju i kulturu Hrvata u BiH i suorganizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Instituta za istraživanje migracija iz Zagreba, održati u Mostaru 24. i 25. listopada 2024.

Izaslanstvo HKD "Napredak" upoznalo je čelništvo HAZU BiH o aktivnostima i pripremama ovog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem, priopćili su iz Napretka.

Čelnici HAZU BiH naglasili su važnost spomenutog simpozija i obećali aktivno sudjelovanje članova Akademije te su izrazili želju da HAZU BiH bude pokrovitelj ovog znanstvenog skupa što je izaslanstvo Napretka sa zahvalnošću prihvatilo.

Središnja uprava HKD Napredak je na svojoj sjednici održanoj u Sarajevu 2. prosinca 2023. godine, na prijedlog Povjerenstva za izdavaštvo, kulturu i medije, 2024. proglasilo godinom posvećenoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić.

Planirao je da se tijekom godine na razini Središnjice i podružnica diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i šire obilježi 600 godina od rođenja kraljice Katarine (1424.-1478.), podsjećaju iz Napretka.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:43