StoryEditor
sastanak

Čelnici G7 uhvaćeni kako se rugaju Putinu: "Moramo pokazati da smo jači. Golih ćemo prsa jahati konje..."

Piše desk  /  26.06.2022., 18:52h

Lideri zemalja članica skupine G7 našalili su se na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina prije nedjeljnog sastanka u dvorcu Elmau koji je smješten između Garmisch-Partenkirchena i Mittenwalda u bavarskim Alpama u Njemačkoj, javlja Daily Mail.

Komentirajući Putinove mačističke fotografije, britanski premijer Boris Johnson, kanadski premijer Justin Trudeau i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekli su da bi se i oni trebali fotografirati golih prsa kako bi pokazali da su snažniji od njega.

Ti neformalni i nediplomatski komentari mogli bi dodatno pojačati tenzije između Zapada i Rusije koja je 24. veljače napala Ukrajinu.

Dok su se lideri članica skupine skupljali oko stola za kojim je sjedio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, Johnson je rekao sljedeće: "Skidamo sakoe? Ne skidamo sakoe? Hoćemo li se skinuti?"

Kada je Trudeau sugerirao da s tim pričekaju dok se na načini službena fotografija, Johnson je dobacio: "Moramo pokazati da smo jači od Putina."

"Golih ćemo prsa jahati konje", nadovezao se kanadski premijer.

"Moramo im pokazati prsa", dodao je Johnson.

"Jahanje konja je najbolje", dobacila je Von der Leyen.

Podsjetimo, Glavna tema sastanka skupine G7 u Njemačkoj i samita Sjevernoatlantskog saveza koji će se 29. i 30. lipnja održati u Madridu u Španjolskoj bit će rat u Ukrajini koji je traje već 123 dana.

Očekuje se da će na samitu čelnici G7 usuglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako je uskratiti pristup unosnom tržištu toga plemenitog metala.

Razgovarat će i o mjerama za suzbijanje rasta cijene i nadomjescima za rusku naftu i plin.

Biden i Johnson rekli su prije sastanka da G7 i NATO moraju "ostati zajedno" po pitanju ruske agresije na Ukrajinu. Američki je predsjednik dodao da je Putin od samog početka računao da će doći do raskola između u NATO-u i G7, ali da se to neće dogoditi.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je uoči početka skupa G7 da Rusija provodi "igre gladi", rekavši da je Kremlj jedini odgovoran za globalnu krizu hrane zbog čega pate najsiromašnije zemlje i domaćinstva s niskim prihodima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:13