StoryEditor
mostar

Čeka se sastanak SNSD-a i HDZ-a BiH: Tko će biti partner s bošnjačke strane?

Piše desk  /  14.11.2022., 13:50h

U Mostaru bi se ovog tjedna trebali sastati delegacije HDZ-a BiH i SNSD-a kako bi razgovarale o formiranju vlasti na razini BiH.

Odlazeći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije da se zajedničke strukture vlasti na nivou BiH ne formiraju jednostavno. No, Dodik je također napomenuo kako će HDZ i SNSD zajedno nastupati te da će „blok Srbi i Hrvati o svemu odlučivati“, prenosi Avaz.

I dok je zbog kontrole Doma naroda BiH gotovo izvjesno da će SNSD i HDZ BiH činiti novu većinu, još ostaje neizvjesno koje će probosanske stranke ući u vlast. Blok SDA i DF s jedne, te blok osmorke s druge strane (kojima će se vjerovatno pridružiti i Stranka za BiH) zbrajaju svoje redove, a u slučaju da na razini FBiH u Domu naroda i jedan i drugi blok dobiju minimalno 11 ruku, blok osmorke zapravo će biti u značajnoj prednosti zbog suverene kontrole nad Klubom Srba.

Ipak, tko će činiti probosanskog partnera moglo bi u konačnici ponajviše ovisiti od toga koga će HDZ na razini FBiH, a SNSD i HDZ na razini države, izabrati. Elmedin Konaković, lider NiP-a, uvjeren je kako će opozicijski blok formirati većinu s HDZ-om, istaknuvši da su već započeli pregovori o formiranju programske koalicije.

S druge strane, SDA hvata panika i na samu ideju o mogućnosti gubitka vlasti te sada insistiraju na formiranju tzv. semafor koalicije između SDP-a, DF-a i SDA kao protuteže Dodiku i Čoviću, što bi ovu stranku ne samo sačuvalo na vlasti nego bi opozicija bila dobrano razbijena izvlačenjem njene najjače stranke.

Dvosmislene poruke

No, koga preferiraju Čović i Dodik? To je za sada nejasno. Osim što je istakao da vlast ne želi praviti s DF-om, Čović i dalje ne isključuje ni SDA ni osmorku.

S jedne strane, Čović ima razloga da bude ljut na SDA, uzimajući u obzir iznevjerene sporazume, poput onog mostarskog, a potom rušenje pregovora u Neumu, podršku Komšiću i hajku prema HDZ-u. S druge strane, koalicija sa SDA funkcionira 30 godina. Sistemi raspodjele resursa i upravnih pozicija su uhodani te je pitanje je li se Čović spreman odreći se toga uime daleko neizvjesnijeg vladanja s čak osam ili devet stranaka opozicije.

Režimski spinovi

Naravno, iz vladajućih struktura već su krenuli spinovi o tome da bi navodno koaliranje osmorke sa SNSD-om i HDZ-om značilo „izdaju države“, dok istovremeno eventualno koaliranje SDA i DF-a s ovim strankama nastoje prikazati kao „spašavanje BiH“.

Nakon današnjeg sastanka mogli bismo, u najboljem slučaju, biti tek mali korak bliže novoj većini u BiH, no svi su izgledi da će formiranje vlasti na državnom nivou biti dugotrajan proces.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 03:34