StoryEditor
suđenje za prijevaru

Čegar nasrnuo i prijetio novinarki CIN-a: “Nemoj da ti grkljan iščupam!”

Piše desk  /  26.10.2022., 18:34h

Zoranu Čegaru, šefu Uniformirane policije FBiH, počelo je suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za kazneno djelo prevare, o čemu je CIN ranije pisao.

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije (FUP), došao je danas na Općinski sud u Dubrovniku gdje mu je počelo suđenje pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika „Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila s otoka Mljeta, za 20.000 eura, prenosi N1.

„Ne smatram se kriv, prema optužnici“, rekao je Čegar na Sudu.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu poduzeća. Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini (BiH) iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju s ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Čegarova braniteljica Gordana Grubeša za Markovića je koristila izraz „navodno oštećeni“, rekavši da će dokazati da se on naplatio, a novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je kasnije rekla da se radi o iznosu koji je višestruk u odnosu na onaj koji potražuje. Uz određene materijalne dokaze za svjedoke će, uz druge, pozvati i Selmu Filipović, profesoricu s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koja je, prema riječima braniteljice, bila prisutna prilikom dogovora između Čegara i Markovića.

Domagoj Raguž, sudac Općinskog suda u Dubrovniku, u uvodnom obraćanju je naveo da Čegar posjeduje kuću u Sarajevu, stan u Krvavicama kod Makarske i automobil Toyotu. Na sudačko pitanje posjeduje li drugu imovinu za koju Sud ne zna, Čegar je slegnuo ramenima i dodao da ima Mercedes E klase iz 2011. godine i plaću od 3.200 KM.

CIN je početkom ovog tjedna objavio da je Čegar dio imovine u BiH stekao na nezakonit način. Novinari su otkrili da je u posljednjih 20 godina trgovao brojnim nekretninama: kućama, apartmanima i zemljišnim posjedima u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanjke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Čegar je danas vlasnik: luksuzne vile i višekratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda s nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni. Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola. Imanje na Baricama i Nišićima kod Sarajeva stekao je koristeći se fiktivnim ugovorom i falsificiranim dokumentima.

Novinari CIN-a su otkrili i da je šef Uniformirane policije FBiH optužen za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. To njegovi šefovi nisu znali. Međutim, nakon što je priča objavljena, ministar Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP) Aljoša Čampara je najavio istragu kako bi se utvrdila Čegarova odgovornost.

„Ukoliko je ovo točno sve, onda mislim da se radi, stvarno, o jednoj apsurdnoj situaciji gdje je protiv čovjeka podignuta optužnica za prevaru, a on odlučuje o pravima i dužnostima drugih policijskih službenika“, rekao je Čampara.

Odvjetnica Grubeša je na prijedlog svog klijenta predložila da se suđenje zatvori za javnost jer mu štete medijski natpisi, budući da se radi o visokopozicioniranom policijskom službeniku te da on može odgovoriti izvan Suda na pitanja novinara. Sud o njihovom zahtjevu nije donio rješenje.

Novinari CIN-a su ispred Suda zatražili od Čegara komentar. On je burno reagirao, nasrnuvši na novinarku: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tijekom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke. Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o novinarskim kretanjima i radu “obavještavali razni ljudi”. “Ja sve znam, ne radim ja u trafici!”

Naredno ročište je zakazano za 8. studenog ove godine.

Dnevnik.ba

05. lipanj 2023 14:25