StoryEditor
Turski šef diplomacije

Cavusoglu o Dodiku: "Voljeli ga ili ne, on je član Predsjedništva BiH"

Piše hina  /  18.06.2022., 17:53h

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je u subotu u Sarajevu da Ankara neće dopustiti nove napetosti u Bosni i Hercegovini i zauzeo se za sastanak predstavnika Hrvatske, Turske, Srbije i BiH kako bi se očuvala stabilnost BIH.

“Za dobrobit stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine mi smo spremni na potporu i sudjelovanja u svim bilateralnim i multilateralnim političkim, ekonomskim i drugim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama i stalno potičemo strane u tom pravcu", rekao je turski šef diplomacije na zajendičkoj konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s kolegicom po dužnosti Biserom Turković.

Ideju da se oživi inicijativa o četverostranom sastanku iznio je za ovotjednog posjeta Ankari srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Bosna i Hercegovina je ključna u pogledu stabilnosti u regiji i zato ne možemo dozvoliti nove napetosti u BiH i svi se trebaju odgovorno ponašati“, rekao je Cavusoglu.

Dodik je predložio da o stabilizaciji prilika u BiH uz turskog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, hrvatskog Zorana Milanovića i srbijanskog čelnika Aleksandra Vučića sudjeluju i trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH.

„Turska će podržati svaku vrstu razgovora i dogovora u bilo kojem formatu samo ako se o tom formatu slože svi akteri političkog života u vašoj zemlji", rekao je Cavusoglu.

I za jučerašnjeg obraćanja u Zagrebu "veoma jasno smo rekli da će Ankara podržati sve aktivnosti koje se tiču očuvanja jedinstva BiH“, podsjetio je.

Turska uvažava činjenicu da je Dodik srpski član Predsjedništva BiH, odgovorio je Cavusoglu na upit o stavu Turske prema Dodiku.

„Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH“, rekao je Cavusoglu.

Na sastancima s Dodikom Turska vrlo jasno ističe stajališta o potezima Republike Srpske 'prema političkom i teritorijalnom integritetu BiH', rekao je Cauvsoglu.

Time je očito aludirao na najavu prijenosa ovlasti s države na srpski entitet koji se tumače secesionizmom od BiH. 

Cavusoglu je u subotu razgovarao s bosanskohercegovačkom ministricom vanjskih poslova Biserom Turković s kojom je potpisao dva sporazuma. 

Turska podupire približavanje BiH k NATO savezu i Europskoj uniji, istaknula je Turković.

Odvojeno se Cavusoglu u subotu susreo i sa članovima Predsjedništva  BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, a sinoć je razgovarao s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, poglavarom Islamske zajednice u BiH reisom Huseinom Kavazovićem te posjetio grob ratnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 04:56